Hitlerin voittoparaatissa käyttämä kuusimetrinen "Super-Mercedes" huutokaupataan Yhdysvalloissa

7,7 litran ahdetulla moottorilla varustettu limusiini on vuodelta 1939. Se kyyditsi Hitleriä Berliinin voittoparaatissa Saksan lyötyä Ranskan.

autot
Hitlerin Mercedes-Benz 770K Grosser
Hitlerin Mercedes-Benz 770K Grosser.Worldwide Auctioneers

Adolf Hitlerin käytössä ollut ja usean mutkan kautta huutokauppaan päätynyt malli, (siirryt toiseen palveluun) 230 hevosvoimainen Mercedes-Benz 770K Grosser ei ole lajinsa ainoa. Harvinainen se kyllä on. Huutokauppasivuston mukaan kaikista valmistetuista kappaleista jäljellä on vain viisi. Yksi niistä, rekisterinumeroltaan 1A148461, kuului Saksan pahamaineiselle johtajalle.

Huutokauppasivulla esiteltyihin, autoon kuuluvien dokumenttien mukaan auton pituus on tasan kuusi metriä, painoa melkein viisi tonnia.

Hitlerille "super-Mercedes" oli yksi propagandan välineistä, jonka penkillä hänet nähtiin seisomassa.

Hitlerin kerrotaan olleen auton kyydissä ainakin Ranskan valtauksen jälkeen järjestetyssä voittoparaatissa Berliinissä vuonna 1940 sekä Italian diktaattorin Benito Mussolinin valtiovierailulla.

Hitler Mercedes-Benz 770K Grosserin kyydissä.
Worldwide Auctioneers

Amerikkalainen Scottsdalessa sijaitseva huutokauppa mainostaa autoa "historian merkittävimpänä autona, joka ikinä on myyty julkisessa huutokaupassa."

Monta omistajaa, viimeksi venäläisellä miljardöörillä

Sodan käännyttyä auto joutui Ranskassa Yhdysvaltain joukkojen käsiin. Ilmeisesti auton historiaa tietämättömät, amerikkalaiset ottivat sen sotilaspoliisin käyttöön.

Sodan jälkeen auto kulkeutui lyhyeksi aikaa belgialaiselle yksityishenkilölle ja häneltä Yhdysvaltoihin Greenvilleen veteraanien toimistolle. Autoa käyttivät nyt amerikkalaisveteraanit omissa juhlakulkueissaan.

Tämän jälkeen auto vaihtoi useita kertoja omistajia ja päätyi lopulta eurooppalaiselle keräilijälle vuonna 2002 ja sen jälkeen venäläiselle miljardöörille vuonna 2009. Heidän nimiään ei ole kerrottu.

Hitlerin Mercedes-Benz 770K Grosser
Worldwide Auctioneers

Osa myyntituotoista valistustyöhön

– Tarkoitus ei ole glorifioida Hitleriä tai hänen hirmutekojaan, huutokauppa puolustelee erikoista myyntikohdettaan.

– Kyse on yhdestä vuosisadan mahtavimmista autoista, joka edustaa aikansa hienointa autonrakennustaitoa, ja jota olivat rakentamassa lahjakkaat ihmiset.

Auton myyntihinnaksi arvioidaan miljoonia dollareita.

Kymmenen prosenttia myyntituotosta aiotaan lahjoittaa koulutukseen, joka opettaa juutalaisten kansanmurhasta, holokaustista sekä sitä, miten vastaava voitaisiin välttää.

Hitler lahjoitti vastaavanlaisen Mersun myös Mannerheimille, katso aiheesta Areenasta tästä. Uutisjuttuun aiheesta tästä

Lähteet: AFP