Aluesairaalan leikkaussalit sulkeutuivat – näin naapurikaupungissa valmistaudutaan 2000 uuteen leikkaukseen

Terveydenhuoltolain muutos keskittää leikkaukset isoihin sairaaloihin

Sairaalat ja terveyskeskukset
sairaalan käytävä, hoitaja käytävällä
Kymenlaakson keskussairaala valmistautuu ottamaan lisää leikkaussalipotilaita Kouvolasta.Juha Korhonen / Yle

Sairaalat valmistautuvat leikkaustoiminnan muutoksiin eri puolilla maata. Esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa muutokset tulevat voimaan vuoden vaihteessa.

Anestesiaa vaativa leikkaustoiminta ja erikoissairaanhoidon päivystys siirtyvät tammikuun alussa Pohjois-Kymen sairaalasta Kouvolasta keskussairaalaan Kotkaan.

Järjestely johtuu terveydenhuoltolain uudistuksesta, joka muuttaa sairaaloiden työnjakoa eri puolilla maata. Laki keskittää leikkauksia pienistä sairaaloista isompiin sairaaloihin. Pohjois-Kymen sairaalan tehtävä muuttuu kuntouttavaksi sairaalaksi, jonne jää yleislääkäritasoinen päivystys.

Muutoksia tapahtuu käytännössä heti vuodenvaihteen jälkeen. Esimerkiksi leikkaussaleihin siirtyy toistakymmentä hoitajaa Pohjois-Kymen sairaalasta.

Vaivaton arki ei välttämättä käynnisty kertarysäyksellä.

– Vaikka olisi kuinka kokenut työssään, vaatii uusi toimintaympäristö perehdytyksen ennen kuin ollaan täydessä toimintavalmiudessa, sanoo ylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymenlaakson keskussairaalasta.

Muutoksia pitkin vuotta

Vuoden 2018 alussa voimaan tuleviin muutoksiin on keskussairaalassa varauduttu jo pitkin vuotta. Käytännössä se on tarkoittanut lisäyksiä henkilökuntaan. Muun muassa vuodeosastot sekä päivystyspotilaiden tarkkailu tarvitsevat lisää väkeä.

– Vuoden alkupuolella on tarkoitus aloittaa kymmenen hoitajan rekrytointi siten, että saisimme uutta vakituista henkilökuntaa maaliskuun alkupuolella. Siihen asti toimimme osittain määräaikaisten voimin, sanoo palvelutoiminnan esimies Tiina Holm keskussairaalan päivystysosastolta.

Myös päivystävien lääkäreiden työpanosta on lisätty tai lisätään vuoden vaihteessa kirurgiassa, anestesiassa ja sisätaudeissa.

Arjen sujumista tarkkaillaan

Ylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa, että keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan työnjaon muutoksiin on yritetty valmistautua parhaimmalla mahdollisella tavalla ja niillä tiedoilla, mitä käytettävissä on ollut.

Keskussairalaassa aiotaan olla tarkkana, miten arki lähtee vuoden vaihteen jälkeen käyntiin. Esimerkiksi etukäteen sovittujen leikkausten puolta ei ole heti vuoden vaihteen jälkeen varattu täyteen.

– Yritetään aloittaa vähän varovaisemmin, että nähdään miten muutos lähtee liikkeelle.

Pohjois-Kymen sairaalasta siirtyy Kotkaan parisen tuhatta leikkausta vuodessa.

vuoronumeroautomaatti sairaalan päivystysosaston aulassa, vuoronumeroautomaatin näyttö
Keskussairaalan päivystysosaston potilaat saavat käyttöönsä vuoronumeroautomaatin tammikuun alussa.Juha Korhonen / Yle

Vuoronumeroilla jonot kuriin

Yksi keskussairaalan vuoden vaihteen muutoksista näkyy jo heti pääovesta sisään tultaessa päivystyksen pääaulassa.

Tammikuun alusta lähtien potilas ottaa päivystykseen tullessaan automaatista vuoronumeron, jolla hän asioi koko käyntikertansa ajan. Potilas valitsee vuoronumeron sen mukaan onko hän tullut päivystykseen esimerkiksi lähetteellä tai ilman.

–Tavoitteena on, että jono päivystyksessä kulkisi mahdollisimman nopeasti, kertoo palvelutoiminnan esimies Tiina Holm keskussairaalan päivystyksestä.

Vuoronumerojärjestelmällä myös potilaan yksityisyydensuoja muuttuu.

–Eteenpäin ohjataan numeron perusteella eli päivystyksessä ei enää huudella potilaita nimellä, selventää Holm.