1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pankkilakko

Pankkilakko alkoi: Konttorit ovat kiinni, mutta korttien, automaattien ja verkkopankin pitäisi toimia

Rahoitusalan työtaistelu sulki pankkikonttorit torstaiksi ja perjantaiksi. Uusi työnseisaus uhkaa ensi viikolla.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Riita rahoitusalan työehdoista on kärjistynyt työtaisteluksi, joka pitää suurimman osan Suomen pankkikonttoreista suljettuina tänään torstaina ja huomenna perjantaina.

Seuraavan kerran pankkikonttorit aukeavat vasta viikonlopun ja vuodenvaihteen jälkeen, tiistaina 2. tammikuuta.

Lakon vaikutuksista tavallisille pankkiasiakkaille voit lukea täältä. Yksityiskohtaisemmin lakon pankkikohtaiset vaikutukset selviävät pankkien omilta verkkosivuilta.

"Peruspalvelut pyritään turvaamaan"

Pääsääntöisesti lakko vaikuttaa niin, että pakkikonttorit ovat suljettuina, mutta maksukortit, käteisautomaatit ja verkkopankki toimivat, kertoo pankkeja edustava Finanssiala ry.

Myös esimerkiksi palkkojen ja eläkkeiden maksun pitäisi sujua normaalisti.

– Lakko on aina poikkeusolosuhde, mutta lähtökohta on, että peruspalvelut pyritään turvaamaan. Viiveitä ja häiriöitä voi näihinkin toki tulla, toteaa Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula.

Asiakaspalvelut voivat työtaistelun vuoksi ruuhkautua ja odotusajat olla tavallista pidemmät. Esimerkiksi Danske Bankin puhelinpalvelu on kokonaan kiinni. Myös maksujen välityksessä saattaa olla häiriöitä ja mahdollisten vikojen korjaaminen voi kestää.

Huijareita voi olla liikkeellä

Finanssiala tiedotti eilen, että poikkeustilanteissa on syytä kiinnittää erityistä huomiota poikkeuksellisiin yhteydenottoihin, koska ne saattavat olla rikollista tietojen kalastelua.

Maksukorttien tietoja ja tunnuslukua tai verkkopankkitunnuksia ei saa luovuttaa kenellekään.

– On epäilys, että konnat yrittävät käyttää lakkotilannetta myös hyväkseen ja vetoavat ikäihmisiin tällä lakolla ja yrittävät sillä perusteella onkia näitä tunnuslukuja itselleen, Finanssiala ry:n Tuomo Yli-Huttula varoittaa.

Riita viikonlopputyöstä

Työriidassa on kyse suurista näkemyseroista erityisesti viikonlopputyön teettämisen säännöistä.

Työnantaja vaatii, että se voisi halutessaan määrätä työntekijät viikonlopputöihin. Palkansaajapuolella vaaditaan, että viikonlopputyön teettäminen olisi mahdollista vain paikallisesti työantajan ja työntekijöiden välillä sopien.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut osapuolet uusiin neuvotteluihin tiistaina 2.1. Jos työriitaan ei löydetä sopua, palkansaajapuoli uhkaa uudella työnseisauksella ensi viikon torstaina ja perjantaina 4.–5. tammikuuta.