1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Karjalassa suurhäiriö sähkönjakelussa – häiriöitä myös puhelinverkossa

Sähköttömiä talouksia oli torstaiaamuna enimmillään lähes 13 000.

sähkökatkot
tykkylunta sähkölinjoilla
Pohjois-Karjalan Sähkön välittämä kuva tykkylumesta ja sähkölinjan ylle taipuvista puista Ilomantsissa 26. joulukuutaPohjois-Karjalan Sähkö / Lehtikuva

Raskas tykkylumi aiheuttaa nyt poikkeuksellisen paljon ongelmia sähkönjakelussa Pohjois-Karjalassa. Puihin tarttunut lumi painaa puita sähkölinjoille eri puolilla maakuntaa. Yön lumisade on vaikeuttanut tilannetta entisestään, sanoo Pohjois-Karjalan Sähkön käyttö- ja projektipäällikkö Jukka Leppänen.

– Yön aikana lämpötila nousi plussan puolelle, jolloin lumen paino kasvoi. Näyttää siltä, että huomenna tulee lisää lunta, mikä edelleen pahentaa tilannetta, Leppänen murehtii.

Pohjois-Karjalan Sähkön alueella on parhaillaan niinkutsuttu suurhäiriötilanne, mikä tarkoittaa, että yht'aikaa on vähintään 15 keskijännitevikaa ja yli 5 000 sähkötöntä taloutta.

Sähkönjakelussa on ollut ongelmia erityisesti Kontiolahdessa, Ilomantsissa, Tohmajärvellä, Lieksassa, Tuupovaarassa ja Enossa. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan häiriöitä voi olla myös puhelinyhteyksissä.

Luminen metsä
Tältä näytti Nurmeksen Riihivaarassa 27. joulukuuta 2017. Tilanteen ei uskota hellittävän viikonloppuun mennessä, ellei lämpötila pysy plussan puolella vähintään vuorokautta.Maija Savolainen

Asentajia pyydetty apuun eri puolilta Suomea

Pohjois-Karjalan Sähkö korjaa sähkövikoja nyt noin 150 asentajan, toimihenkilön ja metsäurakoitsijan voimin.

Sähkövikojen korjaukseen osallistuu Pohjois-Karjalassa iso joukko asentajia myös muualta Suomesta. Käyttöpäällikkö Jukka Leppäsen mukaan verkkoyhtiöt ovat jo vuosia tehneet yhteistyötä katastrofitilanteissa.

Useita kymmeniä verkostoasentajia on jo hälytetty avuksi Etelä-Suomesta ja Savosta. PKS Sähkönsiirto tiedustelee vielä lisää asentajia myös pohjoisesta ja Keski-Suomesta.

Lisäksi sähkölinjoja tarkistaa kaksi helikopteria. Etelä-Suomesta odotetaan torstain aikana apuun myös sahalaitteistolla varustettua erikoiskopteria.

Häiriötilanne ei ole ollut yhtä hankala moneen vuoteen.

– Kuusi, seitsemän vuotta sitten oli vastaava tykkylumitilanne, joka alkoi samalla tavalla ennen joulua, Leppänen muistelee.

Torstaipäivän kuluessa ongelmat sähkönjakelussa eivät juuri ole kohentuneet. Kello viidentoista aikaan sähköttömiä talouksia oli Pohjois-Karjalan Sähkönsiirto Oy:n häiriötietopalvelun (siirryt toiseen palveluun) mukaan lähes 12 000.

Päivitetty tietoja klo 11:58: häiriöitä myös puhelinverkossa

Päivitetty klo 15: sähköttömien talouksien määrä

Lue seuraavaksi