1. yle.fi
  2. Uutiset

Työttömien aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite kerää kannatusta vauhdilla – "Määrä yllätti"

Kansalaisaloitteen mukaan laki rankaisee ihmistä asioista, joihin hän ei voi itse vaikuttaa.

kansalaisaloitteet
Työnhakija TE-toimistossa
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunnassa hyväksyttiin viime viikolla työttömyysturvalaki, joka sisälsi paljon kiistellyn niin sanotun aktiivimallin.

Lain mukaan työttömän työttömyyskorvauksesta vähennetään 4,65 prosenttia, jos työtön ei käy riittävää määrää työssä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin kolmen kuukauden aikana.

Vain päivää myöhemmin perustettiin kansalaisaloite, jossa vaaditaan lain kumoamista. Kansalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun) oli allekirjoittanut torstaina aamulla yli 27 000 ihmistä ja allekirjoittaneiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Kansalaisaloite on ollut käynnissä reilun viikon.

Kansalaisaloitteen perusteluissa kirjoitetaan, että laki rankaisee ihmisiä asioista, joihin he eivät voi itse vaikuttaa.

– Työttömyysturvaa leikataan aina, kun työnhakijan ponnistukset oman työllisyytensä edistämiseksi eivät ole tuottaneet tuloksia, kirjoitetaan kansalaisaloitteessa.

Kansalaisaloitteen laittoi vireille helsinkiläinen Martin-Éric Racine. Aloitteen varaedustajana olevan porilaisen Mika Luoman mukaan aktiivimalli on epäoikeudenmukainen työtöntä kohtaan. Hän sanoo yllättyneensä erittäin positiivisesti tähän mennessä saaduista kannattajailmoituksista.

– Määrä yllätti, varsinkin näin joulun aikaan. Aiemmin arvelin, että riittävä määrä kannattajailmoituksia on kasassa tammikuun loppuun mennessä, mutta voi olla jo aiemminkin, hän sanoo.

Kansalaisaloite etenee eduskuntaan, kun se on saanut 50 000 kannattajailmoitusta.

Lue myös:

Eduskunta hyväksyi työttömyysturvalain aktiivimalleineen – Teollisuusliitto tuomitsee ja väläyttää lakkoa

Työttömän mielestä aktiivimalli on kammottava: "Karenssit alkavat paukkua"

Lue seuraavaksi