Lukemista lauantaiksi: Terveisiä peräkontista, Sierra Leone on kuin itsenäistynyt Suomi ja itärajan yksinäinen metsästäjä

Tämä on Ylen lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Viikonloppukooste
Kuvituskuva, jossa kännykkä istuu nojatuolissa.
Laura Merikalla / Yle

Essee: Digitaalisena aikana muistot tarttuvat aitoihin esineisiin

Mitä ovat sinulle tärkeimmät esineet kotonasi? Mitä olisi vaikea korvata? Mitkä tavarat pelastaisit palavasta talosta, jos saisit etukäteen miettiä ihan rauhassa? Esineiden lumo ei katoa edes digitaalisuuden keskellä, mutta osa esineistä katoaa. Mihin siirtyvät muistot, kysyy Santtu Natri esseessään.

Poliittista kielenkäyttöä tutkinut kielentutkija Vesa Heikkinen eduskuntatalon edessä.
Poliittista kielenkäyttöä tutkinut kielentutkija Vesa Heikkinen eduskuntatalon edessä.Jani Saikko / Yle

Terveisiä peräkontista! – Politiikan uussanastoa kuluvalta vuodelta

Politiikan kentillä ovat kaikuneet tänä vuonna monet epätavalliset ilmaukset ja sanat - vaikkapa: alpakka, peräkontti ja u-käännös. Politiikan konttikielen oppitunti 2017, olkaapa hyvä!

Sierra Leone paakuva
Museovirasto / Antti Haanpää, Yle / Eetu Pietarinen, Yle

Arvaatko, mikä maa on kuin Suomi 100 vuotta sitten? "Minusta tämä on joka suhteessa paratiisi", tuumi paikalle ensiksi ehtinyt suomalainen seikkailija

Suomalainen koulu on maailmankuulu, mutta vielä sata vuotta sitten oppi jäi meillä yhtä lyhyeksi kuin päiväntasaajan Afrikassa nyt. Meitä yhdistää moni muukin asia, ja yksi niistä saattaa olla sisu, huomasi Sierra Leonessa Maria Tolsa.

Kuvassa mies seisoo kaupan edessä. Kädessään hänellä on muovipussi.
George Wetton muutti Australiaan Britanniasta 1970-luvulla.Teemu Juhola / Yle

"Todellinen aussi ei stressaa liikoja ja ottaa ehkä viikonloppuna olutta" – Suuri osa australialaisista pysäyttäisi maahanmuuton

Australiassa käydään Euroopan tavoin keskustelua siitä, onko maahantulopolitiikka ollut liian höllää. Mantereelle muuttaa vuosittain 200 000 ihmistä. Tilannetta Australiassa kävi tutkimassa ulkomaantoimittaja Teemu Juhola.

Kari Salomäki
Kari Kosonen / Yle

Itärajan yksinäinen metsästäjä jahtaa viimeistä unelmaansa – karhunkaadon jälkeen elämä on valmis: "Olen unohtunut tänne"

Pian tulee päivä, jolloin Kari Salomäki ei enää kykene metsälle. Sitä ennen hänen on kaadettava karhu.