YK:n lastenjärjestö: Lapsiin kohdistuvien hyökkäysten määrä nousi tyrmistyttävälle tasolle

Unicefin mukaan lapsia suojelemaan tarkoitettuja kansainvälisiä sopimuksia rikotaan räikeästi maailman konflikteissa.

UNICEF
Lapsia Syyriassa
Lapsia hylätyllä koululla Syyrian Hamoriassa.EPA

YK:n lastenjärjestön, Unicefin mukaan konfliktialueilla lapsiin kohdistuvien hyökkäysten määrä on noussut tänä vuonna tyrmistyttävälle tasolle.

Koulut ja sairaalat joutuvat iskujen kohteiksi. Lapsia tapetaan, värvätään taistelijoiksi ja käytetään ihmiskilpinä. Unicefin mukaan lapsista on tullut etulinjan kohteita eri puolilla maailmaa.

Monin paikoin myös raiskauksia, pakkoavioliittoja, sieppauksia ja orjuuttamista käytetään perustaktiikkoina, järjestö sanoo.

– Lapset joutuvat iskujen ja julman väkivallan kohteeksi kodeissa, kouluissa ja leikkikentillä. Hyökkäykset jatkuvat vuodesta toiseen, emmekä saa turtua niihin. Sellaisesta julmuudesta ei saa tulla normaalia, sanoi Unicefin edustaja Manuel Fontaine.

Pelkästään Jemenissä yli 11 miljoonaa lasta tarvitsee apua.

Lasten tilanne on erityisen synkkä muun muassa Syyriassa, Irakissa, Jemenissä, Etelä-Sudanissa ja Myanmarissa.

Euroopassakin 220 000 lasta välittömässä vaarassa

Suorien hyökkäysten lisäksi miljoonat lapset kärsivät nälästä, sairauksista ja traumoista sotien ja muiden konfliktien takia. Esimerkiksi Jemenissä viime vuosien taisteluissa on kuollut ainakin 5 000 lasta ja yli 11 miljoonaa on humanitaarisen avun tarpeessa.

Aliravitsemuksesta kärsii 1,8 miljoonaa lasta. Heistä 400 000:n tilanne on hyvin vakava.

Etelä-Sudanissa yli 19 000 lasta on värvätty aseellisiin ryhmiin viimeisten neljän vuoden aikana. Yli 2 300 lasta on kuollut tai haavoittunut yhteenotoissa.

Unicef arvioi, että Euroopassa Itä-Ukrainan taistelujen takia yli 220 000 lasta on välittömässä vaarassa joutua miinan tai muiden räjähteiden uhriksi.

Lue myös: Mikko Kekäläinen tapasi lapsisotilaita Ugandassa

Lähteet: STT-YLE