Oikaisu: Kittilän kunta ei rikkonut julkisuuslakia

Yle Rovaniemi kertoi keskiviikkona, että Kittilän kunta olisi rikkonut julkisuuslakia, kun se ei toimittanut pyydettyjä asiakirjoja kahdessa viikossa, mutta kahden viikon määräaika ei ollut mennyt vielä umpeen.

oikaisu (oikeustiede)
Kittilän kunnantalo
Kittilän kunnantaloJyri Tynkkynen / Yle

Yle Rovaniemi kertoi keskiviikkona, että Kittilän kunta ei olisi noudattanut julkisuuslakia. Tieto tuotiin esiin mm. nettijutussa "Normaali ei ole palannut Kittilään vieläkään".

Yle Rovaniemi on pyytänyt saada pöytäkirjat lokakuun aikana pidetyistä kunnanhallituksen kokouksista. Pyyntö lähetettiin 11.12., ja julkisuuslain mukaan tietopyyntöön pitää vastata (siirryt toiseen palveluun) pääsääntöisesti kahden viikon kuluessa.

Kittilän kunnan vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa on pyytänyt oikaisemaan uutisen. Ylinamman mukaan julkisuuslaki antaa tietopyyntöön aikaa kaksi viikkoa, ja pyhäpäivän tapauksessa tieto voidaan luovuttaa seuraavana arkipäivänä.

Tässä tapauksessa kaksi viikkoa kului umpeen joulupäivänä 25. 12., eli Kittilän kunnalla oli aikaa toimittaa pyydetyt asiakirjat 27.12., vielä sen jälkeen kun Yle Rovaniemi julkaisi jutun siitä, että Kittilä ei ole noudattanut julkisuuslakia.

Tietyissä tapauksissa (siirryt toiseen palveluun) pyydetyt tiedot voidaan lain mukaan antaa kuukauden sisällä tietopyynnöstä. Tämä on mahdollista, jos tietopyyntö aiheuttaa erityistoimenpiteitä tai muutoin tavanomaista suuremman työmäärän.

Toisaalta julkisuuslaki sanoo, että esim. kunnanhallituksen kokousten pöytäkirjat ovat julkisia (siirryt toiseen palveluun) viimeistään sen jälkeen, kun pöytäkirja on allekirjoitettu ja tarkastettu.

Yle Rovaniemi ei ole saanut vielä ko. asiakirjoja. Kittilän vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa on luvannut toimittaa pöytäkirjat perjantaina 29.12.

Lisäys 28.12. klo 15:18 Torstaina iltapäivällä vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa ilmoitti, että asiakirjoja ei luovutetakaan Ylelle perjantaina 29.12. vaan "asiakirjapyyntöön annetaan viranhaltijapäätös valitusosoituksineen ensi viikolla" eli vuodenvaihteen jälkeen.