Suuri massa ja pieni kitka – Vaasassakin nähty nyt jääkarusellin ihme

Jääkaruselli-idean kehittäjä Janne Käpylehto ei suosittele vielä hyppäämään karusellin kyytiin, koska jään kantavuudesta ei ole takeita.

liike-energia
jääkaruselli
Jääkaruselli on Vaasassa Kuntsin taidemuseon edustalla.

Nyt ovat vaasalaisetkin päässeet ihmettelemään omaa jääkarusellia. Sellaisen sahasi Kuntsin taidemuseon edustalle helsinkiläinen keksijä ja tietokirjailija Janne Käpylehto.

– Jää on vielä Vaasan korkeudella sen verran ohutta ja heikkoa, että turvallisinta on katsella karusellia rannalta - kyytiin ei välttämättä kannata hypätä, totesi Käpylehto sahausurakan jälkeen.

Itse hän kuitenkin potki jäällä karusellille vauhtia turvallisin mielin ja esitteli uteliaille jääkarusellin toimintaperiaatetta.

Suuri massa ja pieni kitka

Janne Käpylehto on karuselli-idean kehittäjä. Hän sahasi ensimmäisen karusellin vuosi sitten Lohjalle ja on tehnyt niitä sen jälkeen kymmenkunta.

– Suurin, minkä olen sahannut oli 100 metriä halkaisijaltaan ja massaa sillä oli noin kaksi miljoonaa kiloa. Tämä Vaasan jääkaruselli painaa noin 15 tonnia.

Jääkarusellia voi pyörittää joko moottorin avulla tai lihasvoimalla.

– Koska tässä on valtava massa ja pieni kitka, niin tämä pyörii ympäri hyvin helposti. Liikeelle lähtö tosin ottaa aikaa. Kun moottorit tai ihmiset poistuvat, niin karuselli saattaa pyöriä vielä tunninkin ihan omalla liike-energiallaan.

Janne Käpylehto jääkarusellissa.
Janne Käpylehto toivoo, että jääkarusellien mukana leviää ilosanoma Suomen talvesta.Jarkko Heikkinen / Yle

Talvista hauskanpitoa

Käpylehdon ensimmäinen jääkaruselli sai maailmalaajuista huomiota. Siitä kuvattua videota on esitetty mm. BBC:llä, NBC:llä, Japanin Fuji-tv:llä sekä useilla nettisivustoilla.

– Jääkaruselleista tuli kansainvälinen hitti, naurahtaa Käpylehto. Hän toivoo, että karusellien mukana maailmalle leviää viesti siitä, että Suomessa osataan pitää hauskaa myös talvella.