HJK-fani sai vuoden ehdottoman vankeustuomion pahoinpitelystä Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan käräjäoikeus on tuominnut Hämeenlinnassa riehuneen HJK:n kannattajan vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Käräjäoikeuden mukaan fanin teko on hyvin lähellä törkeää pahoinpitelyä.

Urheilufanit
Syytetty käräjäoikeudessa
HJK-fani peitti kasvonsa kuvaajilta Kanta-Hämeen käräjillä joulukuussa 2017.Timo Leponiemi / Yle

HJK-fanit riehuivat ottelumatkalla hämeenlinnalaisessa ravintolassa toukokuun alussa.

Henkilökunnan edustajan yrittäessä rauhoittaa riehujia, löi tuomittu 24-vuotias mies häntä tuopilla päähän. Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi, että mies syyllistyi pahoinpitelyyn, joka on hyvin lähellä törkeää pahoinpitelyä.

Aiemmat rikokset huomioon ottaen oikeus tuomitsi miehen vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Syyttäjä ja asianomistaja olivat katsoneet, että kyseessä oli törkeä pahoinpitely ja vaatineet miehelle ehdotonta vankeustuomiota. Tuomion osalta syyttäjän ja asianomistajan vaateet toteutuivat. Lisäksi mies joutuu maksamaan ravintolatyöntekijälle kivusta ja särystä 4 500 euroa, ansionmenetyksistä 400 euroa ja oikeudenkäyntikuluja lähes 3 000 euroa.

Kaikkiaan fanin maksettavaksi tulee erilaisia korvauksia, maksuja ja kuluja yli 11 000 euroa korkoineen.

Fanimatka johti häiriköintiin Hämeenlinnassa

Tapahtumat alkoivat, kun HJK:n fanit olivat kahdella linja-autolla matkalla Vaasaan. Ilmajoella poliisi päätti pysäyttää fanijoukon, joka joutui kääntymään takaisin Helsinkiin.

Toinen busseista pysähtyi kotimatkallaan Hämeenlinnan linja-autoasemalle. Turhautuneet fanit purkivat ensin paineitaan tietyömaan aitoihin. Pahempaa oli luvassa.

Fanit menivät läheiseen ravintolaan. Varsin pian ravintolan terassille asettunut ryhmä alkoi rikkoa laseja ja heitellä tuoleja ja pöytiä terassilta kadulle. Ainakin osa häiriköiistä riehui naamioituneena kommandopipoilla.

Henkilökunnan vuorovastaavana toiminut henkilö meni rauhoittamaan porukkaa, jolloin yksi riehujista löi häntä tuopilla kasvoihin. Sen jälkeen hän löi henkilökuntaan kuuluvaa kerran tai kaksi nyrkillä päähän.

Ravintolahenkilökuntaan kuuluva henkilö sai särkyneestä tuopista syviä haavoja ja silmävamman.

Fanikulttuurin ruma puoli

Käräjäoikeudet tuomitsevat henkilöitä pahoinpitelyistä hyvin usein. Tämän tapauksen tekee merkittäväksi se, että se liittyy urheilujoukkueen kannattamiseen. Suomessa on ollut jo useita tapauksia, joissa häirikköfanit ottavat yhteen keskenään.

Häiriköiden uhreiksi joutuu myös ulkopuolisia henkilöitä. Häirikköfanit ovat riehuneet kaupunkien kaduilla ja kapakoissa. Hämeenlinnan tapauksen tekee erityisen vakavaksi se, että fani tai fanit kävivät henkilökunnan kimppuun. Syytteessä on vain yksi heistä, mutta riehumassa oli useampia.

Seurat ja fanijärjestöt yrittävät aika ajoin kitkeä väkivaltaa, mutta tulokset ovat olleet valitettavan heikkoja.

Pahoinpitelyn kohteeksi joutunut hämeenlinnalaisen ravintolan vuorovastaavana tuona iltana toiminut mies sai näkövamman, jonka paranemisesta ei ole varmuutta, sekä ikuiset arvet kasvoihinsa.

HJK-fani saa miettiä tekojaan vankilassa. Tuomio ei ole lainvoimainen.