Joka kolmas harkitsee joululahjan myymistä – miehet varovat epäkohteliaisuutta: "En ehkä kehtaisi"

Naiset ja nuoret aikuiset ovat innokkaita lahjojen myyjiä, käy ilmi kyselytutkimuksesta. Miehiä ja iäkkäämpiä moinen kainostuttaa.

joululahjat
Timo Linna.
Lahtelainen Timo Linna on tyytyväinen saamiinsa lahjoihin.Janne Ahjopalo / Yle

Lahtelainen Timo Linna yllättyy kuullessaan joka kolmannen suomalaisen harkitsevan juuri saamansa joululahjan myymistä. Tieto käy ilmi nettikirppis Tori.fi:n tekemästä sähköiseen kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 312 suomalaista marraskuussa.

– Onhan tuo joka kolmas suomalainen yllättävän suuri osuus. Itselleni ei tänäkään jouluna sattunut kohdalle turhaa joululahjaa. Jos olisi sellaisen saanut, en ehkä kehtaisi myydä. Mieluummin vaikka antaisin eteenpäin lahjaksi, miettii Linna.

Yleisin syy joululahjan eteenpäin myymiseen on kyselytutkimuksen mukaan se, että kotoa löytyy jo vastaava esine. Erityisesti naiset ja nuoret aikuiset ovat innokkaita lahjojen myyjiä. Sen sijaan miehet ja vanhukset suhtautuvat myyntiin epäilevämmin.

Joulupukilta saamani paita oli pikkaisen nafti.

Henri Uotila

Miehistä yli puolet ei ole yrittänytkään myydä joululahjoja eteenpäin, koska kokee sen epäkohteliaaksi. Naisista puolestaan yli puolet on harkinnut asiaa. Nuoret aikuiset suhtautuvat asiaan ikääntyneitä rennommin.

Myös Tori-fi:n kanssa kilpailevassa Huuto.net -palvelussa on huomattu, että tammikuu on sesonkiaikaa pakettien myynnissä eteenpäin.

– Siltä vahvasti näyttää, että tammikuussa myydään joulun hutilahjoja, sanoo tuotekehityspäällikkö Juho Laatikainen.

Lahtelainen Timo Linna sanoo panneensa merkille, että myös sosiaalisen median kauppapaikoilla on juuri nyt silmiinpistävän paljon myynnissä uusia tavaroita.

– Kyllä minä heti ajattelin, että joululahjoja siinä taidetaan kaupata.

Sokos Lahden myyntipäällikkö Pia Vahe.
Sokos Lahden myyntipäällikkö Pia Vahe kertoo, että jouluna ostetaan paljon muun muassa neuleita ja alusasuja.Heikki Kiseleff / Yle

Joka neljäs suuntaa ostopaikkaan

Tori.fi:n kyselyn mukaan ainoastaan 23 prosenttia suomalaisista näkee sen vaivan, että käy kaupassa vaihtamassa ei-toivottuja joululahjoja muihin tuotteisiin.

Lahden Sokoksella käydään varsin tiuhaan vaihtamassa lahjoja toisiin. Erityisesti vaatteita vaihdetaan, varsinkin, jos koko ei ole oikea.

– Joulupukilta saamani paita oli pikkaisen nafti. Kuitti löytyi, joten se helpotti kummasti vaihtamista. Löysin uuden sopivamman paidan ja sain vielä sukatkin kaupan päälle, toteaa lahtelainen Henri Uotila tyytyväisenä.

Henri Uotila.
Lahtelainen Henri Uotila löysi sopivamman paidan.Heikki Kiseleff / Yle

Myyjä ymmärtää asiakkaita.

– Jos on vaikka tullut lahjaksi kirja, joka on jo itsellä, niin kyllähän sitä mielellään sen toiseen vaihtaa, sanoo myyntipäällikkö Pia Vahe.