Kittilässä uusi syytetty hallintosotkuista – entinen vt. kunnanjohtaja joutuu oikeuteen virkarikoksesta

Kittilän entistä vt. kunnanjohtajaa Kyösti Tornbergia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kittilä
Tuomarin nuija pöydällä oikeussalissa.
Yle

Lapin käräjäoikeuteen on toimitettu syyte Kittilän entistä vt. kunnanjohtajaa Kyösti Tornbergiä vastaan. Syyttäjä vaatii Tornbergille rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta vuonna 2015.

Syyte koskee käytännössä lakiasiantuntija Pertti Eilavaaran Kittilän kuntaan toimittamia lausuntoja koskevia tietopyyntöjä ja niiden käsittelyn yhteydessä annettua salassapitomääräystä. Suomen Kuvalehti ja Yle Lappi vaativat asiakirjoja vuonna 2015, mutta Tornberg kieltäytyi luovuttamasta niitä julkisuuteen.

Edes kaikki kunnanhallituksen jäsenet eivät saaneet asiakirjoja haltuunsa. Lopulta Suomen Kuvalehti teki poliisille tutkintapyynnön julkisuuslain rikkomisesta.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta voi saada sakkoa tai enintään yhden vuoden vankeutta. Tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta rangaistus on varoitus tai sakko.

Hallinto-oikeus: Salaukselle ei ollut perusteita

Suomen Kuvalehti ja Yle Lappi valittivat asiasta myös Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus totesi vuonna 2016, että asiakirjat ovat julkisia.

Kittilässä on nyt kaikkiaan 28 henkilöä, jotka ovat saaneet syytteitä virkarikoksista kunnan hallintosotkujen vuoksi. Lisäksi yhtä henkilöä syytetään avunannosta virkarikoksiin.

Poliisi tutkii jo julkistettujen syytteiden lisäksi vielä uusia virkarikosepäilyjä. Niiden piirissä on lisää Kittilän kunnan päätöksentekoon osallistuneita henkilöitä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää

Suomen Kuvalehti: Kittilässä jälleen uusi syyte: Entinen vt. kunnanjohtaja käräjille Eilavaara-asiakirjojen salaamisesta (siirryt toiseen palveluun)

Kittilän vs. kunnanjohtajaa epäillään virkarikoksesta

Suomen Kuvalehti: Levin hissiyhtiötä johtaa syytteen saanut Jouni Palosaari, ja siksi konsernivalvonta on ongelma Kittilän päättäjille (siirryt toiseen palveluun)

Terttu Utriainen Kittilän tilanteesta: "Jos vuosikausia toimitaan tällä tavalla, ulkomaailmalle sokeudutaan"

Suunnitteilla kahdet uudet potkut – Kittilän valtuuston varapuheenjohtaja ihmettelee salailua

Suomen Kuvalehti: Lainoppineet vaativat Kittilässä syytettyjä kuntapäättäjiä syrjään – "Kunnanvaltuustolla ei ole enää tulkinnanvaraa"

Kittilä-gate: Mitä syytteitä syyttäjä jätti nostamatta ja miksi

Kittilän päättäjille kymmeniä syytteitä virkarikoksista

KRP epäilee 30 henkilöä rikoksista Kittilässä – hissiyhtiön hankinnoista alkanut sotku jatkuu vielä pitkään