Nyt kannattaa jo keventää kattojen lumitaakkaa – "Olosuhteet ovat kuin keväällä"

Runsaat lumisateet ja vaihtelevat lämpötilat ovat kerryttäneet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon lunta ja jäätä katoille.

Talvisää
Mies tiputtaa lumia.
Kuopiolainen Juho Eskola poisti torstaina lumia talonsa katolta.Toni Pitkänen / Yle

Kiinteistöjen omistajien kannattaa nyt tarkistaa kattojen lumi- ja jäätilanne. Joulukuun lumisateet ja vaihtelevat lämpötilat ovat kerryttäneet paikoin runsaasti lunta katoille ja räystäiden reunoille on syntynyt ajankohtaan nähden tavanomaista enemmän vaarallisia lumilippoja ja jääpuikkoja.

– Lumia kannattaa pudotella katoilta jo nyt. Suosittelen tekemään sen ennen kuin sattuu vesivahinkoja tai muita vahinkoja, neuvoo huoltopäällikkö Antti Heikkinen Kuopion Talokeskuksesta.

Heikkisen mukaan katoilla on poikkeuksellisen paljon lunta ajankohtaan nähden, vaikka lumen määrä ei kattojen kestokykyä ajatellen ole vielä kriittinen. Myös siilinjärveläinen kattoyrittäjä Juha Nissinen neuvoo tarkkailemaan kiinteistöjen kattojen lumitilannetta jo nyt.

– Hyvällä tuurilla lunta voi tulla vielä puolet lisää. Itse kyllä rupeaisin jo vähän kolailemaan ja poistamaan lumia katoilta ja räystäiltä, Nissinen vinkkaa.

Mies tiputtaa lunta katolta.
Huoltoyhtiön työntekijä Antti Julkunen pudottelee lumia taloyhtiön katolta.Toni Pitkänen / Yle

Nissinen kertoo havainneensa esimerkiksi Kuopion seudulla, että joidenkin talojen katoille lunta on kertynyt todella paljon.

– Jos siellä on tarpeeksi paljon lunta, niin katto voi alkaa vuotamaan esimerkiksi läpimenojen kohdalta. Siellä voi tulla aika monenlaista ongelmaa etenkin vanhoissa rakennuksissa, joissa ei ole aluskatetta, toteaa Nissinen.

Hän korostaa, että katolle mentäessä on syytä ottaa turvallisuustekijät huomioon.

– Turvaköysi on oltava, jos itse menee katolle. Työn voi hyvin jättää myös ammattilaiselle.

Katolle kannattaa jättää 10–20 sentin suojakerros

Viimeistään siinä vaiheessa, kun katolla on metrin verran hankea, on Nissisen mielestä hyvä ryhtyä pudottamaan lunta pois. Kaikkea ei kuitenkaan kannata poistaa, ettei aiheuta reikiä tai naarmuja kattomateriaaliin. Nissisen mukaan katolle olisi hyvä jättää noin 10–20 sentin suojakerros.

Sulava lumi on jo aiheuttanut taloyhtiöissä kattovuotoja jonkin verran.

Antti Heikkinen

– Jossain vaiheessa voi romahdusvaarakin tulla vastaan. Uusissa taloissa kattojen kestävyys on tosin mitoitettu vanhempia rakennuksia paremmin, arvioi Nissinen.

Vaihtelevat sääolosuhteet aiheuttavat sen, että sään lauhtuessa katolla oleva lumi alkaa sulaa. Kun katolla on myös jäätä, niin vesi ei pääse kunnolla valumaan jään läpi, vaan jää seisomaan katolle. Tällöin vesi etsii kaikki pienet raot ja valuu sitä kautta.

– Sulava lumi on jo aiheuttanut taloyhtiöissä kattovuotoja jonkin verran joulukuun aikana, kertoo huoltopäällikkö Antti Heikkinen.

Sekä Heikkinen että Nissinen muistuttavat, että kiinteistön omistaja on vastuussa siitä, jos lunta tai jäätä putoaa jonkun päälle.

Huoltoyhtiöillä erittäin haastava tilanne

Sääolosuhteiltaan poikkeuksellinen joulukuu on pitänyt huoltoyhtiöt kiireisinä. Myös lumen ja jään pudotus katoilta on jouduttu aloittamaan normaalia aiemmin. Heikkinen kuvaa tilannetta todella haastavaksi.

En muista vastaavaa tilannetta joulukuulta varmaan kymmeneen vuoteen.

Antti Heikkinen

– Meillä on lumenpoistoajot käynnissä ja hiekoitusta pitäisi tehdä. Samaan aikaan katoilta tippuu lunta ja jäätä. En muista vastaavaa tilannetta joulukuulta varmaan kymmeneen vuoteen. Kausityöntekijöitäkin on jouduttu palkkaamaan paljon aiempaa enemmän, kertoo joulunpyhätkin töitä tehnyt Heikkinen.

Kuopiolaisista huoltoyhtiöistä kerrotaan, että joulukuun kaltainen tilanne on yleensä edessä vasta keväällä. Antti Heikkinen toivoisikin, että lunta ei tulisi lähipäivien aikana lisää.

– Tammi- ja helmikuu ovat vasta tulossa. On haastavaa nähdä, mitä sieltä tulee, hän naurahtaa.