1. yle.fi
  2. Uutiset

Lumiennuste ei anna armoa sähkökatkoista kärsiville alueille – "Lämpötila nousee ja lumi saa lisää painoa"

Yli 14 000 taloa on pimeänä Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun alueilla. Sääennusteen perusteella ongelmia voi tulla vielä ennen viikonloppua.

sähkökatkot
Kuuset riippuvat raskaan tykkylumikuorman alla.
Puut ovat nyt raskaan lumikuorman alla. Tältä näytti Sonkajärvellä Pohjois-Savossa joulun pyhinä.Toni Pitkänen / Yle

Sähkökatkoja aiheuttavaa raskasta lunta tulee todennäköisesti lisää lähipäivinä, ennustaa Ilmatieteen laitos. Puihin kertynyt tykkylumi on taivuttanut niitä sähkölinjoille, minkä vuoksi enimmillään yli 15 000 taloutta on ollut pimeänä Itä-Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman sanoo, että tykkytilanteeseen ei valitettavasti ole odotettavissa helpotusta. Savon ja Karjalan rajamailla se voi pikemminkin pahentua. Ensi yönä lunta tulee hiukan lisää ja perjantain ja lauantain välisenä yönä lähestyy jälleen uusi sadealue etelästä.

– Lunta ei tule paljon, mutta tykkylumitilanteeseen nähden kaikki lisälumi on pahasta. Ja sitten sadealueen jälkipuolella lämpötila nousee 0–1 asteen tuntumaan, jolloin lumi saa lisää painoa.

Asteenkin lämpeneminen voi ratkaista tilanteen

Tilanteen huononeminen ja paraneminen on pienestä kiinni. Nollakelilumi tarttuu puihin hyvin herkästi, mutta jo 2 lämpöasteen lähellä lumi alkaa pudota oksilta. Se helpottaisi tilannetta sähkökatkoista kärsivillä alueilla.

– Voi olla, että vaara-alueilla tilanne pahenee, koska siellä on vähän kylmempää ja järvien rannoilla tilanne ehkä helpottaa, Henri Nyman sanoo.

Hän huomauttaa myös, että perjantai-iltana lähestyvän sadealueen reitti on ennusteissa vielä epävarma. Joissakin ennusteissa se menee pohjoiseen lännempää, Keski-Suomen päältä. Silloin Venäjän yli menevä lämpimän ilman vyöhyke todennäköisesti keventäisi puiden lumikuormaa Savo-Karjalassa.

"Vaatisi myrskyn tai selvän lauhtumisen"

Toistaiseksi tykkylumen aiheuttamat ongelmat ovat olleet pahimmillaan Pohjois-Karjalassa. Iltapäivällä kahden jälkeen maakunnassa oli ilman sähköä 12 000 Pohjois-Karjalan Sähkön asiasta. VR on myös joutunut korvaamaan kaksi Pieksämäen ja Joensuun väliä kulkevaa junayhteyttä linja-autoilla, koska radalle on kaatunut puita.

Pohjois-Savossa tykkylunta on eniten maakunnan pohjoisosissa. Mikäli nykyinen ennuste pitää paikkansa, tilanne tulee kuitenkin pahenemaan muuallakin maakunnassa lähipäivinä. Savon Voiman alueella sähköttä oli iltapäivällä yli 2 000 taloutta.

Kainuussa lumikuorma on painavin maakunnan eteläosissa, mutta sähkökatkoja oli vielä torstaina iltapäivällä vähän.

Nymanin mukaan tykkylumitilanteen helpottaminen vaatisi nyt kunnon myrskyn tai selvän lauhtumisen. Kumpaakaan ei ole tämänhetkisten ennusteiden perusteella luvassa ainakaan itäiseen Suomeen.

Seuraa sähköyhtiöiden häiriötilannetta Pohjois-Karjalan Sähkön alueella täältä (siirryt toiseen palveluun), Savon Voiman alueella täältä (siirryt toiseen palveluun) ja Loisteen (Kainuu) alueella täältä (siirryt toiseen palveluun).

Tykkylunta kuusten oksilla.
Toni Pitkänen / Yle
Lue seuraavaksi