1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköpyörät

Helppoa ja kohta ehkä hieman halvempaakin – sähköpyörällä pyöräilee sujuvasti talvellakin, huomattavaa hankintatukea harkitaan

Sähköpyörän korkea, jopa tuhansiin euroihin kipuava hinta voi olla syynä, ettei niitä vielä näy suurissa määrin katukuvassa. Liikenne- ja viestintäministeriö esittää nyt erityistä hankintatukea sähköpyörän ostoon.

sähköpyörät
Puheenjohtaja Pasi Haapakorva, Oulun polkupyöräilijät ry.
Pasi Haapakorvan mukaan alle tonnin sähköpyöriin kannattaa suhtautua varauksella, sillä niissä on todennäköisesti tingitty laadusta. Haapakorvan sähköpyörässä pelkästään akku maksaa noin 700 euroa.Paulus Markkula / Yle

Parin sadan watin sähkömoottori, monipiuhainen ohjauselektroniikka, telakassa lepäävä akku – vastaavanlaiset sähköavusteiset pyörät, tuttavallisemmin sähköpyörät, ovat hiljalleen yleistymässä myös suomalaisten kaupunkien katukuvassa.

Onko sähköisestä väännöstä kuitenkaan iloa, kun ulkolämpömittari putoaa reippaasti pakkasen puolelle ja pyöräväylillä on totuteltava talvikeleihin?

Oulun polkupyöräilijät yhdistyksen puheenjohtaja Pasi Haapakorvan mukaan on.

– Talvisin pyöräily voi ylipäänsä olla hieman raskaampaa. Ei muuta kuin sähköä päälle ja taas pääsee kevyesti liikkeelle.

Akusta kannattaa pitää huolta

Päivittäin useiden kilometrien työmatkan polkevan Haapakorvan mukaan talvinen sähköpyöräily ei vaadi pyöräilijältä juuri sen enempää vaivannäköä kuin tavallisella kaupunkipyörällä pyöräileminenkään.

Hänen mukaan sähköpyöränkin talvikunnossapitoon kuuluvat ne tavallisimmat toimenpiteet: talvirenkaiden vaihto lisää pitoa liukkailla keleillä ja pakkasen paukkuessa pyörä nostetaan sulamaan kuivaan ja viileään sisätilaan.

Puheenjohtaja Pasi Haapakorva, Oulun polkupyöräilijät.
Pasi Haapakorvan mukaan sähköpyörän akun toimintasäde on karkeasti arvioiden puolet siitä, mitä se olisi kesällä.Paulus Markkula / Yle

Ainoastaan akun kanssa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta, kun lämpömittari painuu miinuslukemille. Haapakorvan havainnon mukaan akun toimintasäde laskee noin puoleen verrattuna kesään.

– Se on muistettava ottaa sisälle, kun on kylmä. Pakkanen syö akkua poljettaessakin, mutta erityisesti jos sen jättää kylmään seisomaan, Haapakorva toteaa.

Jos haluaa vielä hyvän pyörän siihen päälle, pitää pistää vielä 600–700 euroa lisää.

Pasi Haapakorva

Haapakorva neuvoo sähköpyörän hankkimista harkitsevaa varmistamaan, että akku irtoaa helposti pyörän rungosta.

– Olen kuullut, että joissain maastopyörämalleissa akku on niin tiukasti rungossa kiinni, ettei se irtoa siitä. Kaupunkiajoon suunnitelluissa pyörissä tätä ongelmaa ei ole.

Akusta kannattaa pitää huolta siksikin, että se on usein sähköpyörän kallein yksittäinen osa. Laadukas akku voi maksaa kapasiteetista riippuen useasta sadasta aina yli tuhanteen euroon.

Laatu maksaa

Hyvän akun lisäksi myös muiden sähköpyörän osien tulisi olla laadukkaita, Haapakorva toteaa. Hänen sähköpyörässään akku maksaa karkeasti arvioiden 700 euroa, moottori toiset 700 euroa.

– Jos haluaa vielä hyvän pyörän siihen päälle, pitää pistää vielä 600–700 euroa lisää.

Kaikki halukkaat eivät tulisi saamaan hankintatukea.

Matti Koistisen

Korkeaksi kipuavat hinnat ovat Haapakorvan arvion mukaan syy siihen, etteivät sähköpyörät ole vielä lyöneet suurissa määrin läpi Suomessa.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistisen mukaan Suomi onkin sähköpyöräilyssä muita Euroopan maita jäljessä.

– Lähestymme kuitenkin pistettä, jossa itse kunkin tuttavapiiristä löytyy sähköpyörä. Kun tutultaan voi kysyä vinkkejä sähköpyöräilystä ja niiden määrä lisääntyy, markkinat lähtevät liikkeelle.

Ministeriö kaavailee hankintatukea sähköpyöräilyyn

Sähköpyörien myynti saattaa kasvaa tulevina vuosina myös hallituksen avittamana. Sähköpyörien hankkijalle suunnitellaan samankaltaista kädenojennusta kuin sähköauton hankkijoille.

Liikenne- ja viestintäministeriöllä on lausuntokierroksella ohjelma kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi (siirryt toiseen palveluun). Ohjelmassa sähköpyörän ostamiseen myönnettäisiin kolmen miljoonan euron vuosittaista hankintatukea vuodesta 2019 lähtien.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen arvioi esitykseen otetun mallia Ruotsista, jossa kuluvan vuoden sähköpyörien ja -mopedien hankintatukeen on budjetoitu 35 miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun) (Aamulehti). Siellä pyörän hankintatuki on 25 prosenttia sen hinnasta.

– Suomessa tämä tarkoittaisi 2 000 euron pyörästä 500 euron hankintatukea, Koistinen selventää.

Pyöräilijä lumisella tiellä.
Oulun polkupyöräilijät yhdistyksen puheenjohtaja Pasi Haapakorvan mukaan talvinen sähköpyöräily ei vaadi pyöräilijältä sen enempää vaivannäköä kuin tavallisella kaupunkipyörällä pyöräileminenkään.Derrick Frilund / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriön esittämä vuosibudjetti on Pyöräliiton mukaan kuitenkin liian pieni. Koistisen mielestä budjetin pienuus aiheuttaa ongelmia sähköpyörämarkkinoilla.

– Kaikki halukkaat eivät tulisi saamaan hankintatukea. Käytännössä vain nopeimmat saisivat sen, loput jäisivät ilman, Koistinen kertoo.

Sähköpyörän hankkimista ei Koistisen mielestä kannata ainakaan hankintatuen vuoksi siirtää. Hänen mukaan esimerkiksi 250W sähköpyörä on jo nyt pitkäikäinen ja käytännöllinen sijoitus sekä kotitalouden kakkosautoon verrattava kulkuneuvo.

– Tällaista pyörää ei tarvitse vakuuttaa ja huollot ovat paljon autoa halvemmat. Lisäksi sillä pääsee kaupunkialueella autoa nopeammin perille.

Koistisen mielestä sähköpyörän hankkiminen on myös ekoteko sekä satsaus omaan terveyteen. Hänen mukaan Suomessa ei vielä ymmärretä, kuinka tärkeä kapistus sähköpyörä voi olla kamppailussa ilmastonmuutosta tai kansanterveysongelmia vastaan.

– Jos ihmisiä saataisiin enemmän pyöräilemään, olisi se väyläverkonkin kunnossapidon kannalta paljon edullisempaa, kun autojen määrä vähenisi liikenteestä, Koistinen toteaa.

Lue lisää:

Hyppää tulevaisuuden pyörän satulaan: Vuonna 2050 poljet sähköisellä työsuhdepyörällä ja valitset lähijunassa pyörävaunun

Rapakuntoinen ostaa polkuvoimaa tuhansilla euroilla – "Sähkömaastopyörän suosio on kasvanut huimasti"

Sähköpyörissä on eroja – osa tarvitsee vakuutuksen, rekisterikilvet ja raittiimman kuskin

Lue seuraavaksi