Kinkkuähky vaihtuu jumppatrikoisiin – järjestetty liikuntaloma vapauttaa yhdessäoloon lasten kanssa

Joulun ja vuodenvaihteen liikuntalomat kasvattavat suosiotaan suomalaisperheissä. Urheiluopistojen järjestämillä lomilla on kysyntää enemmän kuin aikaisempina vuosina.

matkailu
Roki Roope Remi Vertti Pohjalainen
Veljekset toivovat liikuntalomalta ainakin jalkapalloa. Kuvassa vasemmalta Roki, Roope, Remi ja Vertti Pohjalainen.Juha-Petri Koponen / Yle

Yhä useampi perhe vaihtaa joulun kiireet valmiiseen liikuntalomapakettiin, jossa tiskejä ei tarvitse hoitaa, ruoka tulee valmiina ja ohjelmaa löytyy laidasta laitaan koko perheelle.

Esimerkiksi Kuortaneen Urheiluopistolla joulu oli historian paras, kertoo opiston toimitusjohtaja Jussi Töyrylä.

– Noin 350 perheasiakasta nautti liikunnan riemusta juhlapyhänä. Kokonaisuutena liikuntalomien osalta tämä vuosi on ollut hyvä.

Tilanne on samanlainen muuallakin Suomessa. Vielä 10 vuotta sitten Tanhuvaaran Urheiluopiston ovet pysyivät Savonlinnassa suljettuina joulun aikaan. Sittemmin matkailu on noussut opiston pääbrändiksi koulutuksen rinnalle.

– Tästä on tullut ihan selkeä sesonki ja opisto on käytännössä täynnä. Melkeinpä joudutaan myymään eioota, sanoo Tanhuvaaran Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Olavi Nolte.

Niin ikään myös Vierumäen Urheiluopistolla Heinolassa joulu ja vuodenvaihde ovat kiireistä aikaa. Kävijäkunnassa on paljon vakiokasvoja ja varaustilanne on näyttänyt suhteellisen samalta viime vuosien ajan.

– Meillä on jouluna taattu lumi, silloin käy paljon juurikin aktiivisia perheitä ja uutenavuotena näkee enemmän kaveriporukoita, selittää opiston toimitusjohtaja Heikki Hietanen.

Jouluherkkujen rinnalla huippu-urheilijoiden ruokaa

Kiirettä pitää myös Pajulahden Urheiluopistossa Nastolassa, jossa jouluvieraita on riittänyt ennätyspaljon.

– En ainakaan muista oman työhistoriani aikana, että olisi näin paljon ollut väkeä. Joulun aikana meillä kävi noin 200 aktiivilomailijaa, välipäivinä ja uudenvuoden viettoon saapui 150 henkeä, kertoo Pajulahden valmennuskeskusjohtaja Mikko Levola.

Hänen mukaansa liikuntalomien kasvava suosio kertoo myös aktiivisen liikunnan suosion kasvusta.

majan rakentelua
Roope Pohjalainen näyttää pienemmälle Ressu-veljelleen, miten rakennetaan hyvä maja.Juha-Petri Koponen / Yle

– Uskon, että osa liikuntalomalle suuntaavista perheistä ovat jo valmiiksi aktiivisia. Väkeä löytyy varmasti myös vaihdellen, eli osa hakee itselleen kipinää liikunnan aloittamiseen tai uuteen harrastukseen, Levola pohtii.

Lisäksi hän arvelee, että äidit ovat isossa roolissa, kun päätetään mihin jouluna suunnataan.

Ruokailu on suunniteltu huippu-urheilijoiden tarpeiden mukaan, joista myös lomailijat voivat nauttia.

Mikko Levola

– Täällä ei tarvitse itse laittaa mitään eikä tiskata, voi tulla valmiiseen pöytään ja itsekin pääsee liikkumaan ja harrastamaan.

Myös ruokailussa liikuntaloma näkyy vahvasti, sillä perinteisten jouluherkkujen lisäksi tarjolla on paljon erilaisia salaatteja, hiilihydraatteja sekä proteiineja.

– Ruokailu on suunniteltu huippu-urheilijoiden tarpeiden mukaan, joista myös lomailijat voivat nauttia, valmennuskeskusjohtaja selittää.

Mikko Levola
Liikuntakeskus Pajulahden valmennuskeskusjohtaja Mikko Levola.Juha-Petri Koponen / Yle

Joulun ja vuodenvaihteen liikuntalomien asiakkaat saapuvat Pajulahteen pääosin kotimaasta ja eritoten pääkaupunkiseudulta. Myös muilta opistoilta kerrotaan, että asiakaskunta on jouluisin pitkälti suomalaista.

Tänä vuonna sää suosi lomalaisia. Pajulahdessakin oli mahdollisuus hiihtää, mikä ei aina ole itsestäänselvyys. Mikko Levola myöntää, että ilmaston lämpeneminen tuo omat haasteensa talven liikuntalomien vetovoimaisuuteen, mutta ei ole siitä kovin huolissaan.

– Meillä on erittäin laajat sisäliikuntamahdollisuudet ja isot hallit ovat lomalaisten käytössä, hän tuumaa.

Liikuntalomilla vanhemmille tarjotaan omaa aikaa

Järvenpääläinen Laura Pohjalainen perheineen vietti perinteistä kotijoulua. Välipäiviksi Pohjalainen suunnisti kuitenkin liikuntalomalle Pajulahden Urheiluopistoon yhdessä viiden poikansa kanssa. Perheen isä joutui jäämään pois matkasta aikataulusyistä.

Laura Pohjalainen (Ressu sylissä ja Roki vieressä)
Laura Pohjalainen perheineen on nauttinut liikuntalomasta, mutta ruoka on kaikkien mielestä loman ykkönen. Juha-Petri Koponen / Yle

Pohjalainen sanoo, että vaikka liikunta kuuluu perheen arkeen, eivät he ole aikaisemmin liikuntalomalla käyneet. Tuttavapiiristä löytyy kuitenkin monta, jotka jouluksi lähtevät muualle ja myös liikuntalomista hän on kuullut positiivisia kokemuksia.

Äidille valmiiksi katettu pöytä on luksusta.

– On tullut syötyä hyvin, nauraa Pohjalainen.

Ohjelmassa on panostettu siihen, että myös vanhemmille voitaisiin tuoda poikkeavuutta arkeen tarjoamalla heille omaa aikaa.

Myös lapset ovat samaa mieltä. Kehuja saavat eritoten buffetpöydän pikkuperunat, letut sekä omenavesi. Lisäksi pojat kertovat saunoneensa ja nukkuneensa pitkään. Kolmen päivän lomareissulla yhteistä aikaa on vietetty myös muun muassa elokuvia katsellen.

– Kivointa on ollut se, että on saanut tehdä kaikenlaista, 5-vuotias Roki kertoo.

leikkiä
Leikki kuuluu osaksi liikuntalomaa.Juha-Petri Koponen / Yle

Pajulahdessa perheiden liikuntalomakalenteri on täynnä ohjelmaa. Aktiviteetit on jaettu niin, että aikuisille, nuorille, lapsille sekä perheen pienimmille löytyy omat ohjatut ryhmänsä.

Pajulahden valmennuskeskusjohtaja Mikko Levolan ohjelmassa on panostettu siihen, että myös vanhemmille voitaisiin tuoda poikkeavuutta arkeen tarjoamalla heille omaa aikaa ja mahdollisuus itsenäiseen liikkumiseen.

Pohjalaisen perheessä tärkeintä on kuitenkin yhdessäolo ja aktiviteetteja on katsottu siten, että koko kuusihenkinen poppoo voisi osallistua samaan ohjelmaan.

Perhe on käynyt muun muassa etsimässä geokätköjä, jonka lisäksi myös Pajulahden leikkihuone on tullut tutuksi. Jalkapalloa harrastavat pojat aikovat myös potkia palloa ennen kotiinlähtöä. Seuraavaksi Pohjalaiset aikovat luistelemaan. Veljesten mukaan nopeimmin hokkareilla viilettää 10-vuotias Vertti.

Pajulahden liikuntamahdollisuudet ja ohjelma saavat pojilta hyvät arvosanat. 13-vuotiaalla Roopella on ehdotus ensi vuoden ohjelmaan.

– Sellainen hippa, jota pelattaisiin pilkkopimeässä, hän sanoo.

– Ja jalkapalloa, muut veljekset lisäävät.