1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmansaasteet aiheuttivat Makedoniassa poikkeustilan

Saasteet ovat suuri ongelma kaikissa entisissä Jugoslavian maissa. Tavoiteltu EU-jäsenyys kannustaa vähentämään saasteita.

Pohjois-Makedonia
Makedonialainen nainen suojaa kasvojaan saasteiden vaivaamassa Skopjessa joulukuussa 2017.
Makedonialainen nainen suojaa kasvojaan saasteiden vaivaamassa Skopjessa joulukuussa 2017.Georgi Licovski / EPA

Makedonian suurimmissa kaupungeissa on julistettu poikkeustila vakavan ilmansaasteongelman takia.

Saasteet ovat seurausta hiilivoimaloiden ja vanhanaikaisen teollisuuden päästöistä, samoin kuin ikääntyneiden autojen pakoputkista.

Skopjen ja Tetovon kaupungeissa asukkaat voivat poikkeustilan aikana käyttää linja-autoja ja junia ilmaiseksi. Näin autoilijoita houkutellaan ilmastoystävällisempiin kulkuneuvoihin.

Raskaana olevat naiset ja kroonisista sairauksista kärsivät ovat saaneet vapaata työpaikoilta. Ulkoilmassa järjestettävät urheilutapahtumat on kielletty.

Ihmiset käyttävät hengityssuojaimia ulkona liikkuessaan.

Makedonian pääkaupunki Skopje sijaitsee vuorten keskellä laaksossa, johon saasteet keräytyvät tuulettomassa pakkassäässä.

Jugoslavian huono perintö

EU:n ulkopuolisissa Balkanin maissa saasteongelma on yleinen. Makedonian ohella myös Bosniassa, Serbiassa ja Kosovossa suuri osa energiasta tuotetaan Jugoslavian ajalta periytyvissä ruskohiilivoimaloissa.

Skopje kuuluu Euroopan kymmenen saastuneimman kaupungin joukkoon. Samalla listalla ovat myös Bosnian Sarajevo, Tuzla ja Zenica, samoin kuin Kosovon pääkaupunki Priština.

Ympäristöterveyttä tutkiva Health and Environment Alliance -järjestö on todennut, että entisen Jugoslavian alueella toimivat 16 voimalaitosta tuottavat yhtä paljon ilmansaasteita kuin EU-alueen 296 voimalaa yhteensä.

Balkanin maat tavoittelevat EU-jäsenyyttä. Sen saavuttaakseen maiden rikkipäästöjen olisi supistuttava 90 prosenttia, typpioksidipäästöjen 67 prosenttia ja ilman pienhiukkaspäästöjen peräti 94 prosenttia vuoteen 2024 mennessä.

Maat ovat aikeissa korvata vanhentuneita voimalaitoksia uusilla, vähemmän saastuttavilla laitoksilla. Uudetkin laitokset olisivat silti hiilivoimalaitoksia, mikä sopii huonosti EU:n tavoitteeseen vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi