1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Pihlajanmarjasyksyä seurasi tilhitalvi: linnut viipyvät tavallista pidempään, sillä Etelä-Suomen sato on vielä syömättä

Tilhiä on tänä talvena Suomessa poikkeuksellisen runsaasti. Syynä on hyvä pihlajanmarjasato, joka pitää linnut ruuassa.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Kokkolalaisen huoltamon viereistä lumihankea täplittää pihlajanmarjoista muodostunut kuvio. Taivaalla kaartaa hyvinkin parinsadan tilhen parvi ja räkättirastaat päälle. Joulunpunaiset läikät ovat pitkälti lintujen ansiota: osa marjoista on pudonnut tertusta ruokailun aikana, osa kulkenut jo lintujen läpi.

– Se on tämän talven näky, joka varmasti kestää niin kauan kuin marjaa riittää, sanoo lintuharrastaja Marko Pohjoismäki.

Tilhiparvia saadaankin ihastella Suomessa tänä talvena tavallista pidempään. Yleensä laji muuttaa jo loppusyksystä, mutta nyt ravintoa on saatavilla runsaasti. Pihlajanmarjasta tuli loistosato, joka menee suurelta osin juuri lintujen suihin.

– Runsasta pihlajanmarjasyksyä seuraa hyvä tilhitalvi, tiivistää Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Ennen joulua suuria parvia oli Oulu–Joensuu-linjalla, ja pohjoisemmassakin lintuja riitti. Esimerkiksi Rovaniemellä nähtiin ennen joulua 1500 tilhen parvi. Satojen lintujen joukot ovat arkea.

Etelä-Suomi vasta odottelee, sillä tilhet liikkuvat systemaattisesti tyhjentäen pihlajanmarjat pohjoisemmasta ja valuen etelään. Södersved uskoo, että syötävää riittää tänä talvena pitkälle tammikuulle.

– Viimeisenä, joulu-tammikuussa nuohotaan taajamien pihlajanmarjat, joihin ei ole ensin uskallettu, sanoo Södersved.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Toki marjoista ovat kiinnostuneet muutkin linnut, esimerkiksi rastaat, jotka ovatkin monessa taajamassa ehtineet apajille ennen tilhiä. Myös esimerkiksi taviokuurnia on nyt tavallista enemmän, mutta niiden määrä on selvästi pienempi. Tilhet ovat näkyvin joukko marjojen perässä lentäjistä.

Tilhet viipyvät niin kauan kuin ravintotilanne salli. Huonona marjavuonna ne sujahtavat nopeasti Suomen yli jo lokakuussa. Nytkään niiden lähdön venymisestä ei tarvitse olla huolissaan.

– Kun ruoka loppuu, linnut suuntaavat matkaan. Nyt ne ovat saaneet tankattua, joten pääsevät hyvin etelään, sanoo Marko Pohjoismäki.