1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkeologia

Sotivasta Syyriasta paljastui tuhansien vuosien takainen salpalinja

Roihuavat nuotiot välittivät pronssikauden tiedustelutietoa muurilta muurille halki laajan alueen.

Kuva: M.-O. Rousset / CNRS

Sodan nyt repimä Syyria oli varautunut järjestäytyneeseen sodankäyntiin jo pronssikaudella. Ilma- ja satelliittikuvista on paljastunut mittava puolustus- ja tiedusteluverkosto, jonka rakentaminen aloitettiin toisella vuosituhannella ennen ajanlaskumme alkua.

Syyria kuuluu arkeologisesti Lähi-idän merkittävimpiin alueisiin. Seitsemättä vuotta jatkuva sota on ollut raaka ihmisten lisäksi myös kulttuuriperinnölle. Uutisiin on noussut ennen muuta se hävitys, jota islamistinen Isis-järjestö teki tieten tahtoen Palmyran muinaiskaupungissa.

Arkeologiset kaivaukset ovat sodan jaloissa mahdottomia, mutta ranskalaisen Lyonin Lumière-yliopiston (siirryt toiseen palveluun) ja Syyrian museoviraston tutkijoilla oli käytössään ilma- ja satelliittikuvia usealta vuosikymmeneltä. Tietoa on noin seitsemältä tuhannelta neliökilometriltä Länsi-Syyriasta, Haman kaupungista itään.

Palmyran Tetrapylon kuvattuna maaliskuussa 2017. Kuva: Youssef Badawi / EPA

Yli tuhat rakennettua aluetta

Kuvista löytyneet yli tuhat arkeologista aluetta mullistavat käsitystä Lähi-idän tasankojen asutushistoriasta, geoarkeologit sanovat ranskalaisessa Paléorient-lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan.

Nyt tutkittu alue sijaitsi rehevän ”viljavan puolikuun” ja paimentolaisten asuttamien kuivien tasankojen välissä. Se oli tavallaan eteinen kahteen suuntaan, eikä siellä ollut omaa jatkuvaa asutusta. Kuvista kuitenkin löytyi poikkeuksellisen hyvin säilyneitä rakennelmia.

Niiden joukossa on vihollisen pysäyttämistä ja sotilaallista tarkkailua varten luotu verkosto vuosilta 2000–1500 ennen ajanlaskumme alkua. Vanhat valtakunnat ja niiden haastajat sotivat nykyisen Syyrian alueen hallinnasta läpi keskisen pronssikauden.

Alueen mittavuus oli yllätys

Verkostosta oli ennestään viitteitä kenttätutkimusten perusteella. Niissä oli saatu talteen keramiikkaa, jonka ansiosta alueet ovat olleet ajoitettavissa. Alueen mittavuus on kuitenkin aivan uutta tietoa.

Linnoitukset, tornit ja muurein aidatut alueet oli tarkoitettu kaupunkien ja niiden ympäristöjen turvaksi. Rakennusmateriaalina näyttävät olleen isot basalttilohkareet, jotka kasattiin yhteen sen kummemmin veistelemättä. Rakennelmilla on korkeutta että leveyttä jopa useita metrejä.

Ne oli lisäksi sijoitettu niin, että jokaisesta näkyi seuraavaan. Tieto hyökkääjistä saatiin siten kulkemaan seuraavaan pisteeseen ja lopulta myös johtajien tietoon roihuavien liekkien tai korkealle nousevan savun avulla.