Oodi avaa ovensa ja 4 muuta uudistusta, jotka muuttavat arkeasi Helsingissä tänä vuonna

Alkanut vuosi tuo muutoksia helsinkiläisten joukkoliikenteen käyttäjien, lapsiperheiden ja itse asiassa miltei jokaisen kaupunkilaisen arkeen.

Helsinki
Lapsia tervehtimässä kaupungintalon edessä.
Lapsia Helsingin kaupungintalolla Pohjoismaiden valtionpäämiesten vierailun aikana 1.6.2017.Pertti Nisonen / Helsingin kaupunki

1. Vyöhykeuudistus poistaa kuntarajat – Helsingin sisällä matkustava häviää lipun hinnassa

Ensimmäinen vuoden 2018 suuri joukkoliikenneuudistus on jo tapahtunut, kun länsimetron avaamisen myötä Espoon ja lähes kaikki Lauttasaaren bussit ovat lopettaneet ajamisen Helsinkiin ja kyyditsevät nyt asiakkaansa metroon.

Matkustaminen mullistuu jälleen, kun koko pääkaupunkiseutua koskeva vyöhykeuudistus (siirryt toiseen palveluun) tulee voimaan. Uudistuksen myötä kuntarajat matkanteossa häviävät ja tilalle tulee neljä vyöhykettä.

Helsingin seudun liikenteen toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi uskoo, että vyöhykeuudistus voidaan ottaa käyttöön aikaisintaan kesällä.

2. Päivähoito halpenee: sisarukset puoleen hintaan päiväkotiin ja 5-vuotiaat ilmaiseksi varhaiskasvatukseen

Helsinkiläislasten päivähoitomaksut alenevat vuoden alusta lähtien – siinä missä muuallakin maassa asuvien muksujen. Eduskunta päätti juuri ennen joulua lakimuutoksesta, jonka mukaan pieni- ja keskituloisten perheiden maksut alenevat (siirryt toiseen palveluun).

Lapsi leikkii lumessa.
Mikko Savolainen / Yle

Lisäksi päiväkodeista saa paljousalennusta: jatkossa toisen lapsen sisaralennus on 50 prosenttia nykyisen 10 prosentin sijaan.

Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas ei voi luvata, että jokaisen 23 000 helsinkiläislapsen päivähoitomaksu laskisi, mutta päivähoitomaksut eivät toisaalta saa ylittää valtakunnallisesti määrättyjä maksuja.

Helsingin varhaiskasvatuksessa tulee voimaan myös toinen merkittävä uudistus: 5-vuotiaat helsinkiläislapset pääsevät ensi syksynä ilmaisen varhaiskasvatuksen piiriin.

3. Jo ekaluokkalainen saa valita vieraan kielen

Pitkän vieraan kielen peruskouluopiskelu alkaa ensi syksynä jo ekaluokalla nykyisen kolmannen luokan sijaan. Valittavana olevien kielten kirjo on varsin laaja: se yltää englannista kiinaan.

Ruotsinkielisissä kouluissa A1-kieli on suomi, joka alkaa niin ikään ensimmäisellä luokalla ensi syksystä lähtien.

Kieltenopetuksen entistä varhaisempi aloittaminen perustuu Helsingin uuteen, kansainvälisyyttä ja asukkaiden kielitaitoa korostavaan kaupunkistrategiaan.

aapiskirja ja ekaluokkalainen tyttö
Johanna Manu / Yle

Koulujen tuleva A1-kielten valikoima (siirryt toiseen palveluun) on jo julkaistu, mutta A2-kielten osalta tarjontaa hiotaan vielä kevään aikana. Perusopetusjohtaja Outi Salo ei usko, että muuttuva tarjonta johtaisi "koulushoppailuun".

A2-kieli on tähän mennessä alkanut neljännellä luokalla, mutta se saattaa siirtyä alkamaan vuotta aikaisemmin.

4. Jättimäinen terveyskeskus avataan helmikuussa Kalasatamaan – Herttoniemi, Kallio ja Vallila sulkevat ovensa

Helsinki aloittaa terveyspalveluiden keskittämisen Kalasatamasta. Herttoniemen, Kallion ja Vallilan terveysasemat ja hammashoitolat sulkevat ovensa, ja niiden toiminta siirtyy Kalasatamaan helmikuussa.

Terveysasemien johtajalääkäri Olli Huuskonen kertoo, että Kalasataman uuden terveyskeskuksen alueella asuu 107 000 ihmistä.

Terveys- ja hammashoitopalveluiden lisäksi Kalasataman terveyskeskus tarjoaa muun muassa kuntoutusta, psykiatria-, päihde- ja sosiaalipalveluja sekä vammaisten, vanhusten ja maahanmuuttajien palveluja.

Keskustaan on suunnitteilla samantyyppinen jättiläismäinen terveyskeskus. Sen hankesuunnitelma laaditaan tänä keväänä, ja keskus voisi olla valmis vuonna 2023.

5. Oodi avaa ovensa vuoden lopussa – ei mikään tavallinen peruskirjasto

Keskustakirjasto Oodi murskaa käsitykset kirjastosta kaupunkiverstaineen ja perheosastoineen. Studioissa voi tehdä omia äänitteitä ja pelata sille pyhitetyssä tilassa. Kirjastossa on myös runsaasti "läppärikansalle" suunnattuja työtiloja.

Havainnekuva keskustakirjasto Oodista.
Havainnekuva Oodin keskikerroksesta. ALA Arkkitehtitoimisto

Perinteisissä kirjastoissa on erikseen omat osastot aikuisille ja lapsille. Oodissa lastenosasto korvataan perhekirjastolla, jossa on aineistoa kaikille ikäryhmille sekä aikuisten mitat huomioiva kalustus, kulttuurijohtaja Tuula Haavisto iloitsee.

Oodista (siirryt toiseen palveluun) povataan kaupunkilaisten lisäksi myös matkailijoiden suosikkikohdetta. Keskustakirjaston rakennusaikataulu on tiukka, mutta viime arvion mukaan kirjasto valmistuu kuin valmistuukin joulukuun puoleenväliin mennessä.