Italian presidentti hajotti odotetusti parlamentin – luvassa maalisvaalit

Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous. Vaalien jälkeen voi odottaa epävakauden aika, sillä tämänhetkisillä kannatusluvuilla hallituksen muodostaminen olisi mutkikasta.

Italia
Mattarella ja Gentiloni lähikuvassa, Gentiloni puhuu Mattarellalle.
Italian presidentti Sergio Mattarella (vas.) ja väistyvä pääministeri Paolo Gentiloni.Giuseppe Lami / EPA

Italian hallitus on päättänyt, että seuraavat parlamenttivaalit järjestetään 4. maaliskuuta.

Vaalipäivä ilmoitettiin sen jälkeen, kun Italian presidentti Sergio Mattarella muodollisesti hajotti istuvan parlamentin, jonka kausi on tulossa päätökseensä.

Pääministeri Paolo Gentiloni piti aiemmin torstaina pääministerin perinteisen vuodenvaihteen tiedotustilaisuuden, jossa hän puolusti vuoden virassa ollutta hallitustaan ja sanoi pysyvänsä pääministerinä ja takaavansa jatkuvuuden, kunnes uusi hallitus astuu virkaan.

Samassa yhteydessä Gentiloni vetosi poliittisiin puolueisiin, jotta ne eivät lietsoisi pelkoja tai tekisi epärealistisia lupauksia pian alkavassa vaalikampanjassa. Maahanmuuton odotetaan nousevan vaaleissa keskeiseksi kysymykseksi.

Mielipidemittaukset viittaavat siihen, että hallituksen muodostaminen vaalien jälkeen olisi jälleen hankalaa. Alkuvuonna 2013 hallituksen kasaamiseen meni runsaat kaksi kuukautta.

Gentiloni sanoi, että Italian pitää olla valmistautunut poliittiseen epävakauteen, mutta sitä ei saa pelätä. Hän huomautti, että epävakaus on tätä nykyä tuttua monessa Euroopan maassa, ja että muualla Euroopassa poliittiset järjestelmät ovat siinä mielessä "italialaistuneet".

– Epävakauden riskiä ei pidä dramatisoida, olemme melko lailla rokotettuja sitä vastaan, Gentiloni sanoi Reutersin mukaan.

Vuonna 2013 alkaneen vaalikauden aikana Italiaa onkin ehtinyt hallita kolme pääministeriä: Enrico Letta, Matteo Renzi ja sitten Gentiloni.

Lähteet: Reuters, AFP