Tutkimus: Tupakoinnin aiheuttamia keuhkovaurioita voi korjata ruokavaliolla

Jos uudenvuodenlupauksesi on tupakoinnin lopettaminen, kannattaa luvata myös lisäävänsä tomaattien ja omenien syöntiä, suosittelee yhdysvaltalainen tutkimus.

tupakointi
tomaatti
Klaudia Käkelä / Yle

Keuhkojen toiminnan hiipuminen ihmisen ikääntyessä on hitaampaa niillä entisillä tupakoijilla, jotka syövät paljon tomaatteja ja hedelmiä, kuin muilla tupakoinnin lopettaneilla, kertoo yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkimus.

Siinä verrattiin 680 entisen tupakoitsijan keuhkojen toimintaa vuosina 2002 ja 2012. Tutkitut olivat Saksasta, Norjasta ja Britanniasta.

Erityisen hyviksi tutkijat totesivat tomaattien lisäksi omenat. Myös banaaneista näyttää olevan apua. Säilötyillä hedelmillä tai tomaattikastikkeella ei havaittu vastaavia suotuisia vaikutuksia.

Hengityskokeissa oli selvä ero

Vertailuryhmissä oli ihmisiä, jotka kertoivat syövänsä päivässä vähintään kaksi tomaattia tai kolme annosta tuoreita hedelmiä, ja sellaisia, joiden ruokavaliossa niitä ei ollut päivittäin.

Keuhkojen toimintakokeissa mitattiin, kuinka paljon ilmaa ihminen kykenee hönkäisemään keuhkoistaan yhdessä sekunnissa, sekä sitä, miten paljon hän pystyy hengittämään sisään kuudessa sekunnissa.

Tuloksista pyrittiin sulkemaan pois sellaisten tekijöiden vaikutus kuin tutkittavien erilainen ikä, paino ja liikunnallisuus.

Tomaatteja ja hedelmiä syövien mittaustulokset olivat selvästi verrokkejaan parempia. Tulosten perusteella näyttää siltä, että ruokavalio vaikuttaa keuhkojen toipumiseen tupakoinnin vaikutuksista, sanoo apulaisprofessori Vanessa Garcia-Larsen.

Tomaatti näyttää auttavan kaikkia

European Respiratory Journal (siirryt toiseen palveluun)-lehdestä vapaasti luettava tutkimus on osa EU:n komission rahoittamaa ja brittiläisen ICL-yliopiston johtamaa ikääntyvien ihmisten keuhkotutkimussarjaa.

Keuhkojen toiminnan luonnollinen heikentyminen alkaa 30. ikävuoden paikkeilla. Vauhti riippuu ihmisen yleiskunnosta ja mahdollisista sairauksista.

Garcia-Larsenin mukaan tutkimustulokset viittaavat siihen, että runsas tuoreiden tomaattien ja hedelmien syöminen hidastaa keuhkojen ikääntymistä myös niillä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

Ase keuhkoahtaumatautia vastaan?

Ruokavaliosta voi tulla yksi keino taistelussa ympäri maailmaa yleistyvää keuhkoahtaumatautia vastaan, Garcia-Larsen sanoo.

Toissa vuonna taudin – tai pikemminkin oireyhtymän – arvioitiin vaatineen miltei 3,2 miljoonan ihmisen hengen, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO (siirryt toiseen palveluun). Se laskee, että keuhkoahtaumataudista tulee ensi vuosikymmenen loppuun mennessä maailman kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

Monien muiden sairauksien tavoin keuhkoahtaumatautikin tappaa etenkin köyhien maiden asukkaita.

Tupakointi on keuhkoahtaumataudin pääsyy, mutta muitakin riskitekijöitä on, etenkin ilmansaasteet. Kerran alkanutta tautia ei voida parantaa, mutta oireita kyetään hoidolla lievittämään.

Joko olet tilannut Ylen tiedekirjeen? Tilaa tästä ja varmista, että huomaat kiinnostavimmat tiedeaiheet.