Turkki pidätti valokuvanäyttelyn järjestäjän epäiltynä osallisuudesta Venäjän suurlähettilään murhaan

Turkki on pidättänyt jo viisi henkilöä epäiltynä osallisuudesta Andrei Karlovin vuoden takaiseen murhaan.

Turkin politiikka
Asemies seisoo lähellä Venäjän Turkin suurlähettilästä Andrei Karlovia sen jälkeen, kun hän oli ampunut Karlovia taidenäyttelyn avajaisissa Turkin pääkaupungissa Ankarassa 19. joulukuu 2016.
Shokeeraavat kuvat Andrei Karlovin murhasta levisivät maailmalla heti murhan jälkeen.EPA / STR

Turkki on pidättänyt valokuvanäyttelyn järjestäjän, jonka näyttelyssä Venäjän suurlähettiläs Andrei Karlov sai surmansa Ankarassa vuosi sitten.

Venäläisen maisemakuvauksen näyttelyn järjestänyt Mustafa Timur Ozkan pidätettiin ensimmäistä kertaa jo tammikuussa muutamia viikkoja iskun jälkeen, mutta tuolloin hänet vapautettiin.

Nuori turkkilainen poliisi Mevlüt Mert Altintas ampui Venäjän Turkin-suurlähettilään Andrei Karlovin kuoliaaksi valokuvanäyttelyn avajaisissa. Ampuessaan Karlovin Altintas huusi "Allahu Akbar" ("Jumala on suurin") ja kehotti paikalla olijoita olemaan unohtamatta Syyriaa ja Aleppoa.

Turkki uskoo, että Karlovin murha oli Yhdysvalloissa asuvan, Turkissa terroristiksi julistetun uskonoppinut Fethullah Gülenin liikkeen masinoima juoni. Turkki syyttää Gülenin liikettä myös Turkin viime vuoden epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä.

Turkki on pidättänyt jo viisi epäiltyä, joiden se uskoo liittyvän Karlovin murhaan. Heitä syytetään Fethullah Gülenin kannattajiksi. Joukossa on muun muassa televisiotuottaja Hayreddin Aydinbas.

Karlovin murhan motiivina on uskottu olevan Venäjän ja Turkin suhteiden vahingoittaminen. Maat saavuttivat sovinnon (siirryt toiseen palveluun)aiemmin viime vuonna, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pahoitteli Venäjän joukkojen koneen alasampumista Syyriassa 2015.

Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat kuitenkin tavanneet toisiaan tiiviisti kuluneena vuonna, ja suhteet ovat vain vahvistuneet – tapaamisia on ollut vuoden 2017 aikana kahdeksan.

Lähteet: AFP