1. yle.fi
  2. Uutiset

Puhelimien tahallisesta hidastamisesta syytetty Apple pyytää anteeksi: "Osa teistä tuntee Applen pettäneen teidät"

Yhtiö lupaa alentaa vaihtoakkujen hintaa ja julkaista alkuvuodesta uuden ohjelmistopäivityksen.

Apple
iPhone 6 ja iPhone 6 Plus näytteillä Applen myymälässä Pasadenassa Kaliforniassa 19. syyskuuta.
iPhone 6 ja iPhone 6 Plus näytteillä Applen myymälässä Pasadenassa Kaliforniassa 19. syyskuuta. Robyn Beck / AFP

Älypuhelinvalmistaja Apple pyytää anteeksi vanhempien puhelinmalliensa suorituskyvyn tahallista hidastamista.

Yhtiön verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kirjoitetaan Applen saaneen asiakkailtaan paljon palautetta siitä, miten asiasta tiedotettiin: "Tiedämme, että osa teistä tuntee Applen pettäneen teidät. Pyydämme anteeksi." Applen mukaan se ei ikinä yrittäisi tarkoituksellisesti lyhentää yhdenkään laitteensa elinikää.

Yhtiö kertoo alentavansa iPhonen vaihtoakkujen hintaa sekä julkaisevansa alkuvuodesta käyttöjärjestelmän päivityksen, joka näyttää iPhonen akusta nykyistä tarkempia tietoja.

Pettyneitä kuluttajia

Joukko iPhone-puhelinten omistajia nosti viime viikollla kanteen yhdysvaltalaista teknologiajättiä vastaan sen jälkeen, kun yhtiö oli myöntänyt päivitysten hidastaneen tarkoituksella sen vanhempia puhelinmalleja.

Noin vuosi sitten julkaistu päivitys, iOS 10.2.1, hidasti iPhone-malleja 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus ja SE.

Apple puolustautui sanoen, että tavoitteena oli saada puhelinten akut kestämään pidempään (siirryt toiseen palveluun). Pettyneet kuluttajat puolestaan kokivat Applen hidastaneen laitteiden suorituskykyä, jotta ihmiset hankkisivat ripeämmin uuden puhelinmallin.

Yhtiön verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa selitetäänkin nyt tiiviisti, kuinka akut ikääntyvät. Tiedotteessa myös puolustetaan vuosi sitten julkaistua päivitystä sanoen, että sen tarkoituksena oli estää puhelimen yllättävä sammuminen.

Lue seuraavaksi