USA varautuu ennätyspakkasiin – Trump toivoo lisää ilmaston lämpenemistä

Floridassa lomailevan presidentin huumori kummastuttaa Yhdysvalloissa.

ilmastonmuutos
Presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin huumori ilmastonmuutoksesta on herättänyt hämmästystä.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltojen varautuessa ennätyspakkasiin presidentti Donald Trump on onnistunut nostamaan kansakunnan henkistä lämpötilaa yhdellä Twitter-viestillä.

Floridassa lomaileva Trump tviittasi, että maa voisi "ehkä vähän hyötyä vanhasta kunnon ilmaston lämpenemisestä".

Presidentin huumori vakavasta aiheesta ei ole ollut kaikkien mieleen. Kriitikoiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) viesti todistaa, ettei Trump ymmärrä sään ja ilmaston välistä eroa. Säällä tarkoitetaan yleensä lyhyemmän aikavälin sääilmiöitä kuten hetkellisiä pakkasia ja myrskyjä, kun taas ilmastonmuutoksella viitataan pidemmän aikavälin kehitykseen.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Trump on vähätellyt tai kiistänyt ilmastonmuutoksen olemassaolon. Loppuvuodesta 2012 Trump toivoi sosiaalisessa mediassa lisää ilmaston lämpenemistä, koska New Yorkissa oli tuolloin kylmä.

Myöhemmin Trump on kutsunut ilmaston lämpenemistä "kiinalaisten huijaukseksi", jolla pyritään vahingoittamaan Yhdysvaltain teollisuutta. Presidenttinä Trump on ilmoittanut Yhdysvaltojen vetäytyvän pois Pariisin historialliseksi luonnehditusta ilmastosopimuksesta.

Tutkijoiden mukaan viime vuosi oli maailmanlaajuisesti lämpimin vuosi sitten 1800-luvun lopun, jolloin lämpötilojen systemaattiset mittaukset aloitettiin.

Artikkelia muokattu 29.12.2017 kello 12:47. Korvattu sana ilmastonmuutos joissain kohdissa ilmaston lämpenemiseksi.

Lähteet: AP