Katso lista: Ottaako kuntasi käyttöön hulevesimaksun? 34 kuntaa laskuttaa jo

Yle teki hulevesikyselyn kuntiin. Kunnat kattavat hulevesimaksulla sadevesien poistoviemärien rakennus- ja ylläpitokuluja.

hulevesi
Hulevesiputkea asennetaan.
Hulevesiputkistojen rakentaminen maksaa kunnille miljoonia euroja. Hulevesimaksulla haetaan tilkettä näihin kuluihin.Antti Kolppo / Yle

Vuonna 2014 voimaan tullut lakimuutos oikeutti kunnat perimään hulevesimaksun sade- ja sulamisvesien poistokustannuksista kiinteistöjen omistajilta. Sade- ja sulamisvesiä eli hulevesiä koskevan maksun käyttöönoton alkuvuodet sujuivat verkkaisesti, mutta viime aikoina kunnilla on ollut uusi vaihde silmässä: hulevesimaksua perivien kuntien määrä liki kaksinkertaistui vuodenvaihteessa viime vuotisesta.

Ylen kyselyn mukaan maksua peritään 2018 jo reilusti päälle 30 kunnassa. Uusia ovat muun muassa Tampere, Kuopio ja Jyväskylä. Lisäksi kymmenet kunnat parhaillaan selvittelevät hulevesimaksun käyttöönottoa myöhemmin, näin on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tosin niiden yhteinen vesilaitos HSY perii hulevesimaksua jo nyt laskutettaviltaan.

Katso jutussa olevista listoista oman kuntasi tilanne.

Säännölliset hulevesimaksut
Yle Uutisgrafiikka

Uusi lisälasku

Tähän asti hulevesikulut on yleensä katettu jätevesilaskutuloilla. Nyt hulevesikulut periaatteessa siis vain eriytetään omaksi laskukseen. Silti hulevesimaksun maksajat eivät ole riemuinneet uudesta laskusta.

– Kuntalaisilta on tullut jonkun verran palautetta siitä, että uusi maksu aiheuttaa kipuilua ja tuntuu vähän epäoikeudenmukaiselta, koska se on tullut uutena lisämaksuna entisten vesi- ja jätevesilaskujen päälle, sanoo toiminnanjohtaja Kaija Savolainen Suomen Omakotiliitosta.

Hulevesimaksun suuruus vaihtelee kunnittain esimerkiksi omakotitalolta parista kympistä vajaaseen sataseen vuodessa. Keskimäärin se pyörii 50 euron tuntumassa.

Hulevesimaksu ei käytössä
Yle Uutisgrafiikka