Turun sivistystoimenjohtaja peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta – "Näyttää siltä, että kaikkia lasten kertomuksia ahdistelusta ei uskottu"

Turun kaupungin sivistystoimenjohtaja Timo Jalonen ei yllättyisi, jos ahdistelutapauksia paljastuisi lisää.

seksuaalinen häirintä
Lukio-opiskelua.
Derrick Frilund / Yle

Turun kaupungin sivistystoimenjohtaja peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta nyt ilmi tulleissa, 1990-luvulla turkulaiskouluissa tapahtuneissa ahdistelutapauksissa.

– Näyttää siltä, että kaikkia lasten kertomuksia ei ole uskottu. Huoltajien toimesta ei ole ilmeisesti tehty yhtään tutkintapyyntöä poliisille, Timo Jalonen sanoo.

Turun kaupunki pohtii, teettääkö se kahdessa koulussa paljastuneista vanhoista ahdistelutapauksista sisäisen tutkinnan. Jalonen kertoo, että sekä Puolalanmäen koulun että Luostarinvuoren koulun ahdistelutapaukset käydään tarkasti läpi.

– On järkevää ja perusteltua olla yhteydessä asianosaisiin, jotka ovat jo ehtineet aikuisikään. Keskustelemme asiasta kaupungin juristien ja myös poliisin kanssa, ja päätämme sen jälkeen, miten on järkevää edetä, Jalonen kertoo.

Nykyään epäilyistä tehtäisiin heti tutkintapyyntö

Sivistystoimenjohtaja Timo Jalosen mukaan asioihin osataan nykyään reagoida eri tavalla. Sekä lainsäädäntö että yleinen ilmapiiri ovat muuttuneet, ja kynnys ilmoittaa asioista poliisille on alentunut.

Jos nykyään tulee ilmi epäily opettajan asiattomasta käytöksestä, kaupunki tekee asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Sivistystoimenjohtaja Timo Jalonen viittaa kaupungin koululaitoksen 740-vuotiseen historiaan, ja sanoo, ettei yllättyisi, jos vanhoja tapauksia nousisi pintaan vielä lisää.

– En yhtään ihmettelisi, että tulisi kolmas tai neljäs tapaus. En sitä tietysti missään määrin toivo, Jalonen sanoo.

Ennen joulua julkisuuteen tuli tieto Puolalanmäen koulussa ja lukiossa 1990-luvulla ja vuosituhanteen vaihteessa sattuneista tapahtumista, jotka liittyivät musiikinopettajaan kohdistuneisiin epäilyihin lasten ja nuorten seksuaalisesta ahdistelusta.

Torstaina julki nousi ahdistelutapauksia Luostarivuoren koulusta 1990-luvulla. Useat Luostarivuoren koulun entiset oppilaat ovat esittäneet kovia syytöksiä koulun entistä opettajaa kohtaan. Oppilaat kertovat muun muassa, ettei ahdistelusyytöksiä otettu aikanaan tosissaan, vaan asia painettiin villaisella. Luostarivuoren koulun ahdistelutapauksista kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

*Lue lisää: *

Kaupunginjohtaja pahoittelee Turun Luostarivuoren koulun ahdistelutapausten huonoa käsittelyä – 90-luvulta paljastui jo toinen tapaus