1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mugabe

20 työntekijää, yksityisiä lentomatkoja ja muutama luksusauto – Tällainen on vallasta syrjäytetyn Mugaben muhkea eläkepaketti

Zimbabwea liki 40 vuotta hallinnut ex-presidentti Robert Mugabe saa myös diplomaattipassin.

Zimbabwen entinen presidentti Robert Mugabe on yksi maailman pisimpään vallassa olleita päämiehiä. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Robert Mugaben vuodet presidenttinä ovat ohi, mutta eläkepaketti kuulostaa kelvolliselta: Virka-asunto, muutama luksusauto, yksityisiä lentomatkoja sekä 20 työntekijää.

Maan valtionmedian mukaan 93-vuotias Mugabe pääsee ensimmäisenä nauttimaan uudesta eläkepaketista. Sen kustantaa entisille presidenteille Zimbabwen valtio. Maan nykyinen presidentti on Mugaben entinen liittolainen Emmerson Mnangagwa.

Zimbabwen talouden romahduksen partaalle ajanut Mugabe joutui luopumaan vallasta marraskuussa. Vaikuttaa siltä, ettei Mugaben oma elintaso kuitenkaan tyystin romahda menetetyn yksinvaltiuden myötä.

Ex-presidentin tilille kertyvän eläkkeen määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Zimbabwen perustuslain mukaan eläke vastaa istuvan presidentin palkkaa.

Paikallinen vapaa media kertoi viime kuussa, että Mugabe olisi saanut yli kahdeksan miljoonan euron kertabonuksen eläkkeelle jäämisen johdosta. Zimbabwen hallitus kuitenkin kiisti väitteet.

Autoja ja sairausvakuutus

Itsenäistyneen Zimbabwen ensimmäisestä pääministeristä presidentiksi vuonna 1987 nousseen Robert Mugaben presidenttiys päättyi marraskuussa kotiarestiin. Julkistetun eläkepaketin myötä Mugabe ei joudu jäämään kotinsa seinien sisällä, ainakaan autojen puuttumisen vuoksi.

Ex-presidentin autotalliin hankitaan kolme autoa: yksi S500-sarjan Mercedes Benz tai sellaista vastaava kulkupeli, yksi maastoauto ja yksi avopakettiauto. Valtio maksaa polttoainekulut ja autot vaihdetaan viiden vuoden välein.

Mugabelle ja tämän vaimolle, vallanhimoiselle Grace Mugabelle annetaan diplomaattipassit. Pariskunnalle kustannetaan vuosittain neljä ykkösluokan lento- tai junamatkaa Zimbabwen sisällä ja neljä ulkomaanmatkaa yksityiskoneella.

Luvassa on myös sairausvakuutus, joka kattaa entisen presidentin lisäksi myös tämän puolison ja huollettavat lapset.

Vähintään kuusi turvamiestä

Paikallinen lehti The Herald on julkaissut tarkempia tietoja eläkepaketin yksityiskohdista (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan entisen presidentin 20-henkiseen palveluskuntaan on sääntöjen mukana kuuluttava vähintään kuusi turvamiestä – ja määrää tulee kasvattaa, jos tarve vaatii.

Palveluskuntaan kuuluu myös kaksi autonkuljettajaa, kaksi yksityissihteeriä, kaksi henkilökohtaista avustajaa ja kaksi toimistonhoitajaa. Toimiston lisäksi entiselle presidentille määritellään maksettavan kaksi tietokonetta sekä lanka- ja matkapuhelin.

Valtion maksaman, kokonaan kalustetun asunnon entinen presidentti voi valita mistäpäin Zimbabwen pääkaupunkia Hararea haluaa. Jos entinen presidentti kuolee ja jättää jälkeensä lesken tai huollettavia lapsia, on heillä oikeus asua eläkepakettiin kuuluneessa asunnossa myös presidentin kuoleman jälkeen.

Myös kokonaan uuden talon rakentaminen on mahdollista.

Jos entiselle presidentille päädytään rakentamaan uusi asunto, ei tontin koko kuitenkaan saa ylittää 5 000 neliömetriä eli puolta hehtaaria. Myös asunnon koolle on tarkat suuntaviivat: "järkevän kokoisessa talossa" ei tule olla enempää kuin viisi makuuhuonetta, kolmen makuuhuoneen vieraille varattu siipi, työhuone, uima-allas, kaksi vartiohuonetta ja kaksi autotallia.

Lue myös: Mugaben katastrofaalinen talouspolitiikka ajoi Zimbabwen liki rahattomaksi – käteistä jonotetaan ja kaupataan mustassa pörssissä

HS: Mugabe on samassa tilanteessa kuin miljoonat Zimbabwen kansalaiset hänen alaisuudessaan: paras vaihtoehto olisi paeta ulkomaille – Iso kysymys on, mitä maalle tapahtuu Mugaben jälkeen (siirryt toiseen palveluun)