1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hevostallit

Yölliset salaratsastajat säikäyttivät hevoset ja omistajat Ilmajoella

Hevoset olivat aamulla hikisiä ja maneesi kuin laukkakisojen jäljiltä. Talliin tunkeutuminen ja hevosten käyttäminen luvatta on Suomessa täysin poikkeuksellista.

hevostallit
Lyyli-hevonen tallin pihassa
4-vuotias hevonen Lyyli ja omistajan sisko Anni Tuokko.Ella Tuokko

Vuohiojan Hevostallilla torstaiaamu valkeni epätavallisissa merkeissä. Yöllä oli tapahtunut jotain kummalista: Ilmajoen Huissilla olevalla tallilla oli käynyt kutsumattomia vieraita, jotka olivat imeisesti ratsastaneet kaksi hevosta hikisiksi, sotkeneet paikkoja ja siirtäneet loimia pesutiloihin.

Tallin omistaja Marita Ollila oli käynyt tallilla iltakierroksella ja silloin kaikki oli normaalisti. Aamutoimiin mennessään hän ihmetteli sekaisin olevia tavaroita.

– Ensin ajattelin, että onko joku hevonen päässyt irti ja tehnyt tuollaista. Sitten kun kiersin kaikki paikat, niin huomasin, että kahdelle hevoselle oli ilmestynyt yön aikana loimet päälle ja maneesi oli syvillä urilla. Silloin totesin, että täällä on käyty, tallin omistaja Marita Ollila kertaa.

Maneesi oli edellisenä iltana lanattu tasaiseksi, mutta aamulla siellä oli selvät urat. Ollilan mukaan jälki näytti siltä, kuin siellä olisi pidetty ratsastustunti ja hevoset olisivat laukanneet kovaa.

Vuohiojan Hevostallilla on kaikkiaan 12 hevosta ja niistä kahta - Lyyliä ja Kiitoa - oli yön aikana juoksutettu. Molemmat olivat Ella Tuokon omistamia.

– Molemmat hevoset olivat aivan hikisiä. Etenkin toinen on ollut kovassa treenissä eikä ihan pienestä hikoa, niin sekin oli aivan läpimärkä. Että jotakin siellä on tehty aika pitkäänkin, Tuokko toteaa.

Hevoset olivat myös stressaantuneen oloisia ja hermostuneempia kuin normaalisti. Salaratsastamisen lisäksi tallilla oli levitelty esimerkiksi harjoja koreistaan pitkin käytäviä. Hevosten loimia oli viety tallin käytävältä ja kuivatushuoneesta pesupaikalle.

– Aika paljon on nähty vaivaa sotkemisen kanssa. Ihan kauhean nopeasti ei onnistu eli sellä on vietetty aikaakin melko paljon, Ella Tuokko pohtii.

Talliin tunkeutuminen harvinaista

Molemmat naiset ovat olleet talliin tunkeutumisesta ja siellä tehdyistä tuhotöistä järkyttyneitä ja yllättyneitä.

– Ajattelin, että tällaista ei tähän vuodenaikaan tapahdu. Usein olen kuullut, että joskus kesäisin on laitumella käyty salaa ratsastamassa. Koskaan en ole kuitenkaan kuullut, että talvella olisi menty ihan toisen talliin ja sieltä vielä maneesiin hevosten kanssa, Ella Tuokko sanoo.

Suomen Hevosenomistajain Keskusliiton toiminnanjohtaja Mitja Nummenmaa on täysin tyrmistynyt kuullessaan Ilmajoen tapauksesta.

– Se, että hevosia käytetään luvatta, on aivan poikkeuksellista. Tavaroita kyllä varastetaan ja kärryt viedään, mutta tällaisesta en ole ikinä kuullut, Nummenmaa ihmettelee.

Hevosten luvatonta käyttöä yleisesti pohtiessaan Mitja Nummenmaalle tulee mieleen lähinnä humalaisten päähänpisto tai ratsastustunteja - niiden kalleuden takia - vaille jäänyt hevostyttö. Nummenmaan kollega muisti vuosien takaa Ilomantsista tapauksen, jossa humalaiset olivat saaneet päähänsä mennä tallille ja yrittää ratsastaa hevosella, mutta eivät olleet aikeissaan onnistuneet. Ilmajoen tapauksessa tekijöiden tarkoitusperä tuntuu kuitenkin olevan mysteeri.

Vahingot onneksi vähäisiä

Tallin ja hevosten omistajat ovat tyytyväisiä siihen, että salaratsastajien kohteeksi joutuneet hevoset ovat kunnossa eikä tallilla sattunut mitään vakavaa.

– Hevoset liikkuvat onneksi normaalisti eli vammoja ei syntynyt. Se vaan pistää miettimään, että jos tällaisessa tilanteessa hevonen kaatuu tai loukkaantuu, niin kuka siinä vaiheessa korvaa. Tekijä on varmaan hankala saada kiinni, joten varmaan kaikki jäisi loppuviimeksi omalle vastuulle, Tuokko pohtii.

Vaaraa on voinut olla hevosten lisäksi myös tekijöille. Sekä Ollila että Tuokko epäilevät, että tallilla käyneillä täytyy olla kokemusta hevosista ja niiden käsittelystä.

Tallilta ei varastettu tunkeutumisen yhteydessä mitään.

Sana leviämään

Vuohiojan ratsastustallin omistaja Marita Ollila on ollut tapauksesta yhteydessä poliisiin. Sieltä suositeltiin etenkin kahta asiaa: parantamaan valvontaa ja levittämään tietoa. Molempiin toimiin ryhdyttiin heti.

– Kameravalvontaa on monta kertaa pohdittu, mutta nyt se toteutuu, Ollila sanoo.

Tarina salaratsastajista on levinnyt sosiaalisessa mediassa laajalle. Sillä halutaan varoittaa muita tallinpitäjiä ja hevosenomistajia. Ella Tuokko toivoo some-kirjoituksen ja kommenttien osuvan myös tekijöiden silmiin.

– Ehkä tekijäkin näkisi sen ja että vähän edes hävettäisi.

Tallin omistaja myöntää nähneensä tapauksen jälkeen levottomia unia, mutta hevosten omistaja on nukkunut melko hyvin ja vailla pelkoa.

– Ajattelin, että kun ne ovat nyt kerran käyneet ja siitä on niin paljon somessa ollut, niin eivät kehtaa ihan heti uudestaan käydä, Tuokko naurahtaa.

Molemmat toivovat, että kameravalvonta ja tieto tapauksesta estää jatkossa tällaiset tilanteet. Hevostallin ovien lukitseminen on paloturvallisuussyistä hankalaa. Jos tulipalo syttyy, niin lukitut ovet haittaavat pelastustoimia.

– Toivotaan, ettei tämän jälkeen kukaan kehtaa yrittää tulla talliin uudestaan.

Lue seuraavaksi