1. yle.fi
  2. Uutiset

Osa lasten joululahjoista on vieläkin jakamatta – Helsingin lastensuojelu sai ennätysmäärän paketteja

Joulupuu-keräyksestä saatiin lahjoja enemmän kuin koskaan aiemmin. Kaikki lahjat päätyvät lapsille ennen pitkää.

joululahjat
Joululahjoja.
Lahjoja piisaa monille lapsille vielä joulun jälkeenkin.Markku Pitkänen / Yle

Helsingin lastensuojelun asiakkaat saavat vuosittain kymmeniä tuhansia lahjoja Joulupuu-keräyksen kautta.

Nuorkauppakamarit järjestivät tänä vuonna Joulupuu-keräyksen viidettätoista kertaa. Viime vuonna keräyksen avulla saatiin yli 54 000 lahjaa ympäri maata. Ne päätyvät muun muassa vähävaraisillle lapsille.

Helsingissä osa lahjoista toimitetaan suoraan lastenkoteihin, vastaanotto- ja sijaisperheisiin. Osa lahjoista puolestaan jaetaan paikallisten sosiaalitoimistojen avohuollon kautta.

Helsingin lastensuojelun avohuollon vs. päällikkö Sanna Teiro ei tiedä tänä jouluna tulleiden lahjojen tarkkaa määrää, mutta hän arvioi, että niitä on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Viime vuosina lahjojen määrä on lisääntynyt, mutta tänä vuonna niitä tuli ihan erityisen paljon.

Joululahjoja.
Nämä lahjat odottavat ottajaansa.Markku Pitkänen / Yle

Kaupungin kaikkiin avohuollon toimipisteisiin päätyy useita satoja paketteja. Lahjojen toimittaminen asiakkaille pitää sosiaalityöntekijät kiireisinä.

– Se aiheuttaa meille ruuhkaa muutaman päivän aikana, mutta minun mielestäni meidän työntekijämme ovat siitä vaan iloisia, Teiro sanoo.

Lahjojen antajat ovat merkinneet pakettien päälle, ovatko ne tytöille vai pojille. Myös lahjan saajan ikä on merkitty muutaman vuoden haarukalla.

Sosiaalityöntekijät joutuvat silti kurkkaamaan varovaisesti jokaiseen pakettiin. Näin varmistetaan, että lahjat todella sopivat saajilleen. Esimerkiksi pelien kohdalla pidetään ikärajoista kiinni.

Legoja sisältävä joululahja.
Markku Pitkänen / Yle

Osa lahjoista tulee sosiaalitoimistoihin noin viikkoa ennen jouluaattoa, mutta viimeiset lahjat saapuvat vasta aatonaattona.

Sosiaalityöntekijät soittavat tai laittavat tekstiviestejä vanhemmille ja pyytävät näitä hakemaan lapselleen sopivan lahjan.

– Nämä tilanteet ovat mukavia asiakaskohtaamisia. Sosiaalityöntekijä on paikalla, kun vanhemmat valitsevat lahjoja lapsilleen. Toivotellaan hyviä jouluja. Joskus on glögiä ja pipariakin tarjolla, Teiro kertoo.

"Jokainen lahja tulee tarpeeseen"

Sosiaalityöntekijät eivät kuitenkaan saa yhteyttä kaikkiin vanhempiin ennen joulua.

On myös vanhempia, jotka eivät pyynnöstä huolimatta tule hakemaan lahjaa. Silloin sosiaalityöntekijät vievät lahjan lapsen kotiin joulun jälkeen, ja osa lahjoista voidaan antaa vaikkapa syntymäpäivänä.

Teiro toivoisi, että keräyslahjat toimitettaisiin muutamaa viikkoa aikaisemmin, jotta sosiaalityöntekijät ehtisivät viedä useampia lahjoja suoraan koteihin jo ennen joulua.

Hän kuitenkin painottaa, että ongelma on positiivinen.

– Jokainen lahja tulee tarpeeseen ja menee lapselle, Teiro vakuuttaa.

Lue seuraavaksi