Saukko herkutteli lohella Utsjoen jäällä – Linkki videoon löytyy tästä

Utsjokelainen Vuokko Hirvonen näki ensimmäisen kerran elämässään harvinaisen eläimen syömässä lohta Utsjoen jäällä.

Utsjoki
Saukot Kemijoen jäällä
Saukkoja Kemijoen jäällä. Kuvan saukot eivät liity juttuun.Marko Junttila

Utsjokelainen Vuokko Hirvonen pääsi miehensä kanssa todistamaan erikoista tapausta, kun näkivät saukon Utsjoella. Pariskunnan talon sijaitsee Utsjoen rannalla, joten he pääsevät ikkunastaan seurailemaan, mitä luonnossa tapahtuu.

– Mies oli kotona, kun lehtimyyjä soitti hänelle. Hän rupesi katsomaan ikkunasta ulos ja näki jäällä jotain. Mieheni luuli saukkoa ensin harakoiksi, kunnes huomasi, että se olikin jotain muuta. Hän sanoi myyjälle, ettei ehdi enää juttelemaan, vaan alkoi tutkimaan mitä jäällä näkyy, kertoo Hirvonen.

– Mieheni kiikaroi ja näki siellä ison lohen ja jonkun eläimen, joka raahaa jotain jään päällä. Katselimme sitten, ja huomasimme sen olevan saukko, joka kiskoi sulasta lohen jäälle.

Hirvosen arvion mukaan 15-kiloinen lohi hyppi jäällä ja saukko piti siitä kiinni terävillä hampaillaan ja vahvalla leuallaan.

Vuokko HIrvonen
Utsjokelainen Vuokko Hirvonen ei ole ennen nähnyt saukkoa.Susanna Guttorm / Yle

Hirvonen ja hänen miehensä olivat uteliaita näkemään tilanteen tarkemmin, mutta saukko kuitenkin pakeni jään alle ja jätti lohen siihen, kun Hirvonen miehensä kanssa lähestyi rantaa. Hirvonen päätti kuitenkin hiipiä vielä uudestaan rantaan tarkkailemaan tilannetta.

– Sitä ei enää näkynyt, mutta ajattelin, että menen uudestaan katsomaan. Tunti ensimmäisen kohtaamisen jälkeen näin sulan reunalla jotain mustaa ja pyöreää, ja ajattelin että olisiko se saukko. Siellä se söi pienempiä kaloja, ja ajattelin että menen sinne, minne saukko jätti sen ison lohen. Sehän palasi ja olin siellä odottamassa, naurahtaa Hirvonen.

Saukot on rauhoitettu Suomessa

Saukko on rauhoitettu koko maassa. Riistakolmio.fi (siirryt toiseen palveluun) mukaan niitä ei ole kuin muutama tuhat Suomessa.

Vuokko Hirvonenkaan ei ollut nähnyt saukkoa koskaan aiemmin, vaikka seuraa päivittäin luonnon tapahtumia Utsjoen törmältä.

– Se oli hyvin ihmeellistä, en ole koskaan aiemmin nähnyt saukkoa! Ja sekin vielä, että miten se pystyi tappamaan niin ison talvikon. Meillä oli onnea, kun satuimme juuri silloin näkemään saukon, kun se oli tappanut lohen ja saanut sen jäälle. Vaikutti siltä, että se lohi lähtee lentoon kun yrittää vastustaa saukkoa, ihmettelee Hirvonen.

Video saukon ruokahetkestä Utsjoen jäällä löytyy Facebookista (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 29.12. klo 20.59: Jutussa väitettiin saukkojen olevan uhanalaisia, mutta näin ei ole. Laji oli silmälläpidettävien listalla vuoteen 2015 asti.