1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alennusmyynti

Alennusmyynnit ovat nyt täydessä vauhdissa – "Ihmiset eivät enää samalla tavalla tungeksi alennusmyynteihin"

Kauppojen laajentunut aukiolo tasoittaa myyntipiikkejä.

alennusmyynti
Mies kassalla joulun alennusmyynnissä
Innokas hiihdon harrastaja Urpo Lindströn on huomannut, että joulun jälkeen hiihtovälineitä saa usein edullisesti.

Joulun jälkeiset alennusmyynnit ovat juuri nyt täydessä vauhdissa kaupoissa ympäri maan.

Tungos käytävillä on kuitenkin hieman rauhoittunut menneistä vuosista, koska kaupat ovat nykyisin auki joka päivä ja muutamat ympäri vuorokauden.

– Rauhallisempaa on kuin aikaisempina vuosina. Ihmiset eivät enää samalla tavalla tungeksi alennusmyynteihin. Varmaan verkko- ja sunnuntaikauppa rauhoittavat sitä [alemyyntiä], kun kaupankäyntiä on käytännössä joka päivä viikossa. Ei tule yksittäisiä piikkejä samalla tavalla kuin aikaisemmin, helsinkiläisen Intersport Puhoksen tuoteryhmävastaava Marko Suomela kertoo.

Kaupan liiton kyselyssä puolet kuluttajista kertoi jättäneensä alennusmyynnit kokonaan väliin jo viime vuonna.

Musta perjantai kilpailee asiakkaista

Myös marraskuinen musta perjantai syö hieman välipäivien alennusmyyntien suosiota semminkin, kun sekin on venynyt yhdestä päivästä koko viikonlopun pituiseksi monessa kaupassa.

– Osittain voi vaikuttaa, mutta minä uskon, että mustana perjantaina ovat olleet liikkeellä eri kuluttajat kuin ne jotka tulevat joulualeen, Marko Suomela sanoo.

Kaupan liiton kyselyn mukaan joulun alennusmyyntejä näyttävät suosivan eniten lapsiperheet. Miehistä noin reilu kolmannes vastasi, etteivät alennusmyynnit kiinnosta ollenkaan.

Alennuksiin ollaan tyytyväisiä

Helsingin Itäkeskuksen kauppakeskuksessa asiakkaat olivat perjantaina tyytyväisiä välipäivien alennusmyynteihin.

– Joulun jälkeen on kyllä hyvä ostaa. Harrastan hiihtoa ja olen huomannut, että hinnoista on pudotettu 20 - 40 prosenttia, Urpo Lindström kertoo.

– Minä uskon, että kauppiaat myyvät vanhat mallit pois, että saavat uusia tilalle. Kannustan heitä ja käytän sitä hyväkseni, Minna Lietola iloitsee.

Juha Laukontaus puolestaan vaikutti olevan Kaupan liiton kyselyssä se noin joka kolmas mies.

– En ehkä valitettavasti keskitä ostoksia alennusmyyntiaikaan; minä en elä niin suunnitelmallisesti.

Kaupan joulukuun myynnin lisäys niin sanottuun tavalliseen kuukauteen verrattuna oli viime vuonna lähes 850 miljoonaa euroa. Tämän sesongin myynnin lisäystä kartutetaan vielä pari päivää.

Lue seuraavaksi