Twitter poisti presidenttiehdokas Pekka Haavistolta 1 700 seuraajaa: “Todennäköisesti botteja tai trolleja”

Haavistolle ilmaantui satoja outoja seuraajia samana päivänä, kun MTV3 järjesti presidenttitentin. 

Pekka Haavisto
Yle Vaalikeskustelu 14.12.2017.
Pekka Haaviston twitter-tili siivottiin kampajantiimin pyynnöstä. Ilmari Fabritius

Vihreiden presidenttiehdokkaalla Pekka Haavistolla on twitterissä 114 000 seuraajaa. Seuraajien määrässä tapahtui keskiviikon ja torstain välisenä yönä outo notkahdus.

Syynä ei ole Haaviston suosion äkillinen romahdus.

Haaviston kampanjapäällikkö Riikka Kämppi kertoo huomanneensa, että Pekka Haavisto sai satoja uusia seuraajia samana päivänä, kun Haavisto osallistui MTV3:n vaalitenttiin pari viikkoa sitten.

– Näistä seuraajista pystyi hyvin nopeasti huomaamaan, että ne olivat todennäköisesti trolleja tai botteja. Otin yhteyttä Twitteriin ja pyysin tutkimaan Haaviston tilin, Kämppi kertoo.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Twitter oli poistanut Pekka Haavistolta 1 700 seuraajaa.

Twitter pystyy ajamaan tilille ohjelman, joka tunnistaa käyttäjät, jotka eivät vaikuta aidoilta. Botin eli automaatin tunnistaa esimerkiksi siitä, että se käy tykkäämässä esimerkiksi vain Haaviston Ukraina-aiheisista kommenteista, mutta sillä ei ole mitään muuta toimintaa.

– Yksittäinen Teijo-niminen Ukraina-tykkääjä ei haittaa, mutta jos yksi tietty twiitti saa tuhansia tykkääjiä, se voi jo aiheuttaa some-kohun. Kämppi sanoo.

Presidentti Sauli Niinistöllä on twitterissä 120 000 seuraajaa. Seuraajien määrä on kasvanut tasaisesti.

Muiden presidenttiehdokkaiden seuraajamäärät jäävät huomattavasti Haavistoa ja Niinistöä pienemmiksi. Yksikään heistä ei ole onnistunut ylittämään 10 000 seuraajan rajaa.