1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kynttilät

Led-kynttilät aiheuttavat päänvaivaa hautausmailla – Älä anna hämäräkytkimen hämätä!

Paristoilla toimivat kynttilät ovat yhä tavallisempi näky hautausmailla. Savonlinnan seurakunnan ylipuutarhuri Pasi Inkinen kertoo led-kynttilöiden voittavan perinteiset kynttilät tuulisella säällä, mutta niiden kierrättämisessä on vielä opittavaa.

kynttilät
Savonlinnan seurakunnan ylipuutarhuri Pasi Inkinen esittelee led-kynttilää Talvisalon hautausmaalla joulukuussa 2017.
Savonlinnan seurakunnan ylipuutarhuri Pasi Inkinen esittelee Talvisalon hautausmaalle tuotua led-kynttilää.Sanni Harmanen / Yle

Joulunjälkeinen Talvisalon hautausmaa Savonlinnassa on ankea näky. Sammuneet hautakynttilät pistävät esiin märästä lumesta, eikä yhdenkään metallikannen alla näytä palavan pientä liekkiä. Savonlinnan seurakunnan ylipuutarhuri Pasi Inkinen arvelee syypääksi joulun navakoita tuulia. Ne puhalsivat jo aattona kynttilöitä sammuksiin viereisillä sankarihaudoillakin.

Parilta haudalta kuitenkin tuikkii lämmin valo. Paristoilla toimivia led-kynttilöitä ei tuuli tai tihkusade harmita.

Väpättävää, lämpimän sävyistä valoa hehkuvia ledejä tuodaan Inkisen mukaan Talvisalon hautausmaalle vuosi vuodelta enemmän.

– Tänä vuonna ledikynttilöitä oli enemmän kuin viime vuonna, ja viime vuonna oli enemmän kuin edellisvuonna. Varmaan ihmiset huomaavat Talvisalon hautausmaan olevan niin tuulinen, että täällä ei ehkä kohta pala muita kuin ledikynttilöitä, Inkinen sanoo.

Paristoja ja muovia väärissä paikoissa

Paristoista ja lampun virransäästötoiminnoista riippuen led-kynttilä voi tuoda valoa talven pimeyteen jopa pari viikkoa kerrallaan.

Ongelmat kuitenkin alkavat, kun lamppu sammuu viimeisen kerran. Inkinen kertoo, että elektronisia kynttilöitä heitellään hautausmaalla sekajäteastioihin. Oikeasti patterit kuuluvat ongelmajätteeseen ja led-lamppuja voi palauttaa joko lamppuja myyviin liikkeisiin tai SER-kierrätyspisteisiin (siirryt toiseen palveluun).

Kurkistus hautausmaan roskalaatikoihin kuitenkin osoittaa, että kierrätysvaikeudet eivät rajoitu led-kynttilöihin. Tavallisia kynttilöitä on viskattu biojätelaatikkoon ja kynttilöiden metallihattuja sekajätteeseen, vaikka oikeat roskikset nököttävät vieressä.

Sitä paitsi pattereille ja ledeille ei ole Talvisalon hautausmaalla keräysastioita. Kierrättäminen on kynttilöiden tuojien ja viime kädessä hautausmaan työntekijöiden vastuulla.

Paristoilla toimiva led-kynttilä
Led-kynttilän valo jäljittelee oikeaa liekkiä värillään ja lepatuksellaan.Sanni Harmanen / Yle

Hämäräkytkin voi tulla yllätyksenä

Niin ikään päänvaivaa aiheuttaa useissa led-kynttilöissä oleva hämäräkytkin. Kytkin sammuttaa lampun valoisassa ympäristössä ja sytyttää sen taas joutuessaan hämärään.

Inkisen havaintojen mukaan kaikki kynttilän ostajat eivät tiedä koko toiminnosta ja luulevat sammuneen kynttilän olevan rikki.

– Etenkin viime jouluna meidän haudankaivajamme etsi roskiksesta ledikynttilöitä, jotka valaisivat siellä. Varmaan omainen oli tullut haudalle joulun jälkeen, huomannut kynttilän sammuneen ja heittänyt sen roskiin. Pimeässä roskiksessa kynttilä oli syttynyt taas päälle.

Inkinen itse vie omaistensa haudoille mieluiten perinteisiä kynttilöitä.

– Ehkä tässä iässä jo vaalii vanhoja perinteitä. Liekki on kuitenkin eri näköinen elävässä kynttilässä kuin ledikynttilässä, hän pohtii.

Lue seuraavaksi