Herätys: Esteettömyys unohtuu vaalitilaisuuksissa, Markkanen rikkoi ennätyksensä, sähkökatkot piinaavat yhä Itä-Suomessa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pyörätuolilla liikkuva henkilö.
Janine Wiedel / AOP

Poliittisiin tilaisuuksiin on päästävä myös pyörätuolilla

Yhdenvertaisuuslaki takaa vammaisille oikeuden osallistua esimerkiksi puolueiden julkisiin vaalitilaisuuksiin. Silti eri vaalien kampanjoissa järjestetään yleisötilaisuuksia paikoissa, joihin esimerkiksi pyörätuolilla ei ole pääsyä. Vaatimusta esteettömyydestä ei valvota, ja rikkomuksia on tapahtunut myös presidentinvaalien kampanjoissa.

Useat kaupat palvelevat läpi uudenvuoden, mutta Alkot enää tänään

Kuohuviiniä laseissa.
Graham Franks / AOP

Vuodenvaihteen juhlinta kolkuttelee jo oven takana, ja se aiheuttaa muutoksia monen kaupan aukioloon. Mikäli mielii juhlajuomaksi samppanjaa, Alkot palvelevat vielä tänään kello 18:aan asti. Sen jälkeen ne aukeavat seuraavan kerran tiistaina 2.1.2018. Suuret marketit palvelevat nakkien ja ranskalaisten ostajia läpi uudenvuoden pyhien, mutta tarkemmat kauppakohtaiset tiedot näkee liikkeiden omilta verkkosivuilta.

Lauri Markkanen hurjassa vireessä

Darren Collison ja Lauri Markkanen
Jonathan Daniel / AFP

Chicago Bullsin Lauri Markkanen rikkoi henkilökohtaisen piste-ennätyksensä NBA:ssa perjantaina. Markkanen heitti 32 pistettä Indiana Pacersia vastaan pelatussa ottelussa. Markkanen pelasi ottelussa 28 minuuttia ja oli joukkueen paras pistemies.

Pohjois-Korean öljykuljetuksista salakuljetusbisnes

Hongkongilainen Lighthouse Winmore -alus Etelä-Korean vesillä.
Hyung Min-woo / Lehtikuva

Pohjois-Korean pakotteita valvovat viranomaiset ovat löytäneet useita aluksia, joiden epäillään rikkoneen saartoa. Esimerkiksi hongkongilaisen tankkerin epäillään siirtäneen öljyä pohjoiskorealaiseen laivaan. Uutistoimisto Reuters kertoo saaneensa tiedon, jonka mukaan Pohjois-Korea on saanut öljytuotteita Venäjältä.

Tuhansia sähköttä Itä-Suomessa

Sähkölinjalle kaatunut puu Jämsänkosken Huhkojärvellä Jämsässä perjantaina 29. joulukuuta
Sähkölinjalle kaatunut puu Jämsänkosken Huhkojärvellä Jämsässä perjantaina 29. joulukuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sähkökatkot jatkuvat Itä-Suomessa. Sähköttä oli lauantaina aamulla lähes 9000 kotitaloutta, joista suurin osa on Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Sääennusteiden mukaan tykkylumen aiheuttama häiriötilanne voi jatkua vuodenvaihteen yli.

Lauantaina suuressa osassa maata poutaa

lauantain sääkartta
Yle

Lunta sataa lauantaina Lapin itäosissa, mutta muualla maassa on poutaista. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan lämpötila nousee suuressa osassa maata plussan puolelle. Vain Lapissa on pikkupakkasta.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.