Hyppää sisältöön

Muinaisia asiakirjoja kuivuneessa kaivossa: Ympäri keisarillista Kiinaa etsittiin ikuisen elämän salaisuutta

Keisarin kaksi vuosituhatta sitten antama määräys levisi hämmästyttävän tehokkaasti. Rajakaupungista ehdotettiin vastaukseksi vuoristoyrttiä.

Tuntemattoman taitelijan näkemys Qin Shihuangista ilmestyi Kiinan keisareita esitelleessä kirjassa 1700-luvulla. Kuva: CC0 1.0

Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shihuang antoi 2 200 vuotta sitten virallisen määräyksen: kaikkialta hänen yhdistämästään laajasta maasta oli etsittävä ainetta, jonka avulla hän saisi ikuisen elämän.

Historioitsijoilla ja arkeologeilla oli ennestään viitteitä Qinin yrityksistä päihittää kuolema, mutta nyt niistä on saatu kirjalliset todisteet, kertoo Kiinan uutistoimisto Xinhua (siirryt toiseen palveluun).

Hunanin arkeologisen instituutin tutkija Zhang Chunlon on analysoinut 48 muinaista asiakirjaa, jotka löytyivät kuivuneesta kaivosta Liyen kylästä Hunanin maakunnasta 15 vuotta sitten.

Bambukaistaleille kirjoitettuja asiakirjoja oli kaivossa yli 36 000. Ne ovat peräisin vuosilta 259–210 ennen ajanlaskumme alkua, ja niissä käsitellään niin poliittisia kuin sotilaallisia asioita, ja myös muun muassa kulttuuria.

Zhangin tutkimissa asiakirjoissa puhutaan terveydenhoidosta. Hänen mukaansa kirjoitukset osoittavat, että Qin-dynastian aikana harjoitettiin edistynyttä lääketiedettä. Sairauksia hoidettiin jo muun muassa akupunktiolla.

Ympäri maan jopa pikapostina

Asiakirjoista selviää, että kuolemattomuutta tavoitelleen keisarin valtakunnallinen etsintäkuulutus todella ylsi aina kaukaisiin kyliin ja raja-alueille asti.

Vaikka maassa jo oli postilaitos, joka ilmeisesti kykeni kuljettamaan jopa pikapostia, keisarin määräyksen perusteellinen leviäminen oli tuolloisissa liikenneoloissa hallinnolta erittäin iso saavutus, Zhang sanoo.

Kaivossa oli säilynyt jopa joitakin vastauksia. Yksi kylä pahoitteli, ettei sillä ollut mitään annettavaa, mutta yhdestä pikkukaupungista tarjottiin paikallista vuoristoyrttiä.

Napolissa Italiassa on parhaillaan näytteillä 170 Kiinan lainaamaa Qinin terrakotta-armeijan sotilasta. Kuva: Ciro Fusco / EPA

Valtava hautaluolasto on tutkimatta

Qinin arvellaan lääkinneen itseään kuolemaa vastaan sinooperilla eli elohopeasulfidilla, sillä tuohon aikaan ei tiedetty, että elohopea on myrkyllistä. Sinooperipillerit todennäköisesti aiheuttivat keisarin kuoleman tai ainakin jouduttivat sitä.

Qin kuoli 39-vuotiaana vuonna 207 ennen ajanlaskumme alkua. Häntä eivät auttaneet edes salaiset tunnelit, jotka hän oli antanut kaivauttaa palatsinsa alle, koska uskoi niiden kautta pääsevänsä pakoon pahoja henkiä.

Tuonpuoleiseen häntä saattoi yksi nyky-Kiinan tunnetuimmista nähtävyyksistä, terrakotta-armeija. 1970-luvulla alkaneissa kaivauksissa hänen hautansa ympäristöstä on löydetty tuhansia luonnollisen kokoisia savisotilaita, ja lisää muitakin ihmishahmoja löytyy edelleen.

Itse maanalaisessa mausoleumissa ei ole tehty kaivauksia. Se on laaja luolasto syvällä vuoren uumenissa ja mitä ilmeisimmin täynnä kaikkea, mitä keisari saattoi tuonpuoleisessa tarvita.

Muinaisten kirjoitusten mukaan siellä on myös helmistä tehty tähtitaivas ja pronssivuorien välissä virtaavia elohopeajokia. Vaikka kertomuksissa olisi liioittelua, alueelta otetuissa maanäytteissä todella on erittäin suuria määriä elohopeaa.

Joko olet tilannut Ylen tiedekirjeen? Tilaa tästä ja varmista, että huomaat kiinnostavimmat tiedeaiheet.