1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkökatkot

Pohjois-Karjalan sähkötilanne jatkuu vaikeana

Helikoptereita ei saatu ilmaan perjantainakaan.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Tykkylumen aiheuttamat sähkökatkot jatkuivat perjantaina jo kolmatta vuorokautta Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa sekä paikoin muualla Suomessa.

Vaikka verkkoyhtiöiden korjauspartiot saivat päivän aikana tuhansia vikoja korjattua, uusia ongelmia ilmeni melkein yhtä nopeassa tahdissa.

Kello 22:n aikaan sähköttä oli koko maassa edelleen lähes 7 000 asiakasta. Näistä noin 5 000 oli PKS Sähkönsiirron alueella Pohjois-Karjalassa. Vaikein tilanne oli illalla Lieksassa ja Ilomantsissa.

Päivän aikana sähköt saatiin palautettua yhtiön yli 5 500 asiakkaalle. Alkuillasta PKS Sähkönsiirrosta arvioitiin, että lauantain vastaisen yön aikana katkojen määrä voi kuitenkin taas kasvaa huonon sään takia etenkin Tuusniemellä, Kaavilla, Juuassa, Nurmeksessa ja Valtimolla.

Sähkövikoja on Pohjois-Karjalassa ollut korjaamassa noin 170 työntekijää. Oman väen lisäksi PKS Sähkönsiirto on hankkinut apua myös ulkopuolelta. Töitä oli tarkoitus jatkaa taas läpi yön hieman pienemmällä miehityksellä.

Korjaustöitä haittasi perjantainakin se, että helikoptereita ei saatu ilmaan huonon sään takia. Niitä olisi käytetty paitsi puiden raivaukseen myös vikojen paikallistamiseen.

– Monitoimikoneita ollaan hankkimassa vielä lisää töihin, kertoi suurhäiriöjohtaja Matti Pesonen alkuillasta.

Hankalimmilla alueilla joillakin asiakkailla sähkökatkos on kestänyt jo useita kymmeniä tunteja. Sääennusteiden mukaan tykkylumen aiheuttama häiriötilanne saattaa jatkua vuodenvaihteen yli.

PKS Sähkönsiirto neuvookin asiakkaita varaamaan riittävästi vettä ja muita tarvikkeita kotiin. Varautumisohjeita löytyy osoitteesta www.pks.fi (siirryt toiseen palveluun).