Hyppää sisältöön

Kun todellisuus ei riitä, lisää sitä – Yle mukana median tulevaisuutta luotaavilla messuilla

Mediateknologian johtavan kehittäjän mielestä esimerkiksi Ukrainan sota pitäisi voida kokea virtuaalisesti. Alan huipputapahtumassa uudet teknologiat nähdään myös osana päivittäistä uutisjournalismia.

Broadcast-teollisuuden on otettava haltuun virtuaalisesti synnytettävä metaversumi, sanoivat alan tapahtumassa syyskuussa vierailleet johtavat vaikuttajat. Kuva: Jussi Hanhivaara / Yle

Metaversumit ovat tulleet jäädäkseen, sanovat mediateknologiateollisuuden johtavat vaikuttajat.

Yle Uutiset oli mukana syyskuun alkupuolella Amsterdamissa pidetyssä International Broadcasting Convention -tapahtumassa (IBC2022), jonka puhujiksi oli kutsuttu media-alan vaikuttajia eri puolilta maailmaa.

Päivän sana oli lisätty todellisuus ja sen avulla rakennettavat metaversumit. Jo usean yrityksen kehittämät metaversumit ovat virtuaalisen todellisuuden tiloja, joiden tarkoituksena on tarjota mediasisältöjen kuluttajille todellisuutta mukaileva elämys.

IBC-tapahtuman pääpuhuja oli virtuaalisen todellisuuden kummitädiksi kutsuttu yrittäjä ja toimittaja Nonny de la Peña. Hän on kehittänyt virtuaalista todellisuutta myös journalistiseen käyttöön, ja uskoo teknologian määrittävän tulevaisuuden uutisjournalismia.

– Paikalla oleminen antaa kehollisen tuntemuksen tapahtumasta. Voit katsella ympärillesi ja ymmärtää entistä voimakkaammin, mitä on tapahtumassa, hän perustelee.

De la Peña valittaa esimerkiksi sitä, että Venäjän hyökkäystä Ukrainassa seuraavat toimittajat eivät ole toistaiseksi lähettäneet maailmalle kolmiulotteisia virtuaalivideoita, joiden kautta mediakuluttajat voisivat astua sotaan sisään.

– Teknologia tarjoaa uuden tavan kokea todellisuutta, hän sanoo.

Samalla se herättää hänen mukaansa kysymyksiä journalismin etiikasta, kuten muun muassa siitä, annettaisiinko virtuaalitodellisuuden yleisöjen esimerkiksi kävellä maassa makaavien ruumiiden yli. Immersiivisessä journalismissa toimittajan vastuu korostuu entisestään, eikä selviä toimintatapoja vielä ole.

– Kaksiulotteisessa videossa on helppo rajata pois sitä mitä näytetään, joten herää kysymys, miten se tehdään silloin, kun taltioimme tapahtumapaikan kokonaisuudessaan. Todellisuuden esittäminen traumoja aiheuttamatta on tärkeä kysymys meille toimittajille, de la Peña sanoo.

Motivaationa taloudelliset voitot

Motivaatiot virtuaalisen todellisuuden kehittämiseen ovat IBC-messujen johtavien puhujien mukaan selvät. Teknologia tarjoaa valtavat potentiaalit niitä kehittävien yritysten kasvulle.

– Metaversumi omaksutaan, koska sillä on rahallista arvoa, sanoi tapahtumassa puhunut hollantilaisen digitaalisen markkinointiyrityksen johtaja Lewis Smithingham.

Smithinghamin mielestä hypetys asian ympärillä on oikeutettua, koska broadcast-teollisuus on muuttamassa muotoaan. Nuoret yleisöt vaativat hänen mukaansa yhä interaktiivisempaa sisältöä.

– Yhtiöt, jotka mukautuvat metaversumin tuomiin muutoksiin, ansaitsevat hyvin. Ne, jotka eivät ole mukana tässä tilassa, jäävät jälkeen, Smithingham ennusti.

Kotikaupungistaan Los Angelesista Amsterdamiin lentäneen Nonny De la Peñan mukaan suurimmat voitot käärivät lähitulevaisuudessa ne yhtiöt, jotka onnistuvat yhdistämään tekoälyn ja käsikirjoituskoneet. Hän viittaa teknologiaan, jonka avulla tekoälyllä luotu hahmo kertoo käsikirjoittajan laatimaa, kuvilla ja videoilla tehostettua, tarinaa.

– Sillä voi lyödä rahoiksi, de la Peña ennustaa, ja tarjoaa media-alan yrityksille samalla selvän viestin: uutta kehitystä voi vastustaa, mutta silloin kuolee.

– Samoin kävi niille sanomalehdille, jotka torjuivat internettiin siirtymisen, hän perustelee.

Yle Uutiset on osaltaan ollut mukana virtuaalisen todellisuuden kehityksessä. Yle kokeili teknologiaa uutiskäytössä muutama vuosi sitten toimittaja Mika Mäkeläisen Paratiisi-jutussa, jossa esitettiin vetypommin räjähdys Tyynenmeren atolleilla. Päivittäiseen uutiskäyttöön virtuaalinen todellisuus ei toistaiseksi kuitenkaan ole tullut.

Mutta tulevaisuus saattaa Ylenkin osalta olla toinen, jos se mielii pysyä kehityksessä mukana. De la Peña kertoo, että esimerkiksi teknologiayhtiö Apple on viime aikoina hakenut tukuttain patentteja immersiivistä teknologiaa varten. Hän arvelee yhtiön julkaisevan alalla lähiaikoina jotain uutta ja merkittävää.

– He ovat juuri siirtäneet johtavan laitteistojen kehittäjänsä virtuaalisen todellisuuden puolelle, mikä tarkoittaa, että he ottavat tämän erittäin vakavasti, de la Peña sanoo.

Alankomaiden Amsterdamissa 9.-12. syyskuuta pidettyjen mediamessujen pääpuhujaksi oli kutsuttu yhdysvaltalainen toimittaja ja yrittäjä Nonny de la Peña. Kuva: Jussi Hanhivaara / Yle

Radion ja TV:n tulevaisuus

Broadcast-alan messuilla käsiteltiin luonnollisesti myös radion ja television tulevaisuutta. Vaikka todellisuus todistaa päinvastaista, radio kuoli de la Peñan mukaan jo kauan sitten ja samoin on enemmän tai vähemmän TV:n laita. Tulevat sukupolvet haluavat hänen mukaansa ainoastaan immersiivisiä kokemuksia, joita lineaarinen broadcast ei kykene tarjoamaan.

Tästä syystä tulevaisuuden alusta ei ole perinteinen broadcast-verkosto, vaan netti. Lineaariset kanavat kyllä säilyvät, mutta niitä jaetaan yhä enemmän streamaus-alustoilla, totesivat myös teemaa käsitelleet paneelikeskustelijat.

– Meidän täytyy ottaa strategiassamme huomioon perinteisestä broadcastista poispäin liikkuva trendi, sanoi brittiläisen yleisradion BBC:n jakeluista vastaava johtaja Benjamin Rosenberg.

Rosenbergin mukaan muutosta ei katsota BBC:ssä kuitenkaan pahalla, vaan se nähdään mahdollisuutena tarjota entistä monimuotoisempia sisältöjä.

Audio ei ole alan vaikuttajien mukaan katoamassa, vaan vain muuttamassa muotoaan.

– Audiosta on tullut avaruudellisempaa kuin aikaisemmin. Ehkä radio-ohjelmien tekijöiden kannattaisi miettiä, miten he saisivat niihin mukaan avaruudellisen osatekijän, sanoi IBC-messujen päävieraaksi kutsuttu Nonny de la Peña.

Lue lisää: