Hyppää sisältöön

Elinkautisesta vapautunut Lauri Johansson kiittää päättäjiä ja isänmaata: “Jossain toisessa maassa olisi voinut tulla piikki suoneen”

Kolmeen murhaan syyllistynyt Johansson kertoo Yle Perjantaissa Sean Ricksille olleensa vielä 15 vuotta sitten “vaarallinen psykopaatti”.

"Puhutaan, että vankilassa on yhtä hyvät olot kuin hotellihuoneissa. Menkää kokeilemaan, olin 25 vuotta 9 neliön kopissa, ei se niin herkkua ole", Lauri Johansson veistelee Yle Perjantain tuolissa. Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

– Olin täysi kusipää, vaarallinen. Ilman vajaa 15 vuotta tapahtunutta kääntymystä olisin jo kuollut.

Näin uskoo elinkautisvanki ja evankelista Lauri Johansson, joka pääsi koevapauteen joulukuussa 2019.

– Minä olin vähän psykopaatti. En minä sitä vanhaa Latea enää tunnista itsessäni, mutta sellainen minä olin, vaarallinen.

Johansson nähdään tänään perjantaina 23. syyskuuta Yle Perjantain vieraana klo 21.05 Yle TV1:llä ja Areenassa. Ohjelmassa keskustellaan siitä, mihin vankiloita tarvitaan.

Johansson on istunut elämänsä aikana vankilassa noin 25 vuotta ja syyllistynyt muun muassa kolmeen henkirikokseen.

– Ei näihin voi jälkikäteen sanoa muuta, kuin että kaduttaa tosi kovasti. Omaksi puolustuksekseni täytyy sanoa, että jos he olisivat pitäneet edes puolet puheistaan, heistä jokainen olisi vielä hengissä tänä päivänä, Johansson kommentoi murhia juontaja Sean Ricksille.

– Ei ihmisiä silti murhata saa? Ricks ihmettelee Johanssonille.

– Ei, ei saa, mutta jos myyt ammatiksesi huumeita ja kaveri ei maksa, niin keinot ovat aika vähissä. Minulla ei ollut mitään huumekauppiaan käsikirjaa, niin piti säveltää, Johansson toteaa.

Isä pahoinpiteli ja solvasi

Johanssonin kylmän ja vaarallisen persoonan taustalla vaikuttivat todennäköisesti paitsi koko perhettä pahoinpidellyt ja solvannut isä, myös samaisen isän julma surma vuotta ennen Johanssonin ensimmäistä henkirikosta.

– Jos kasvatat koiranpentua hakkaamalla, niin sehän puree, Johansson sanoo.

Jos kasvatat koiranpentua hakkaamalla, niin sehän puree.

Lauri Johansson

Toisaalta, aina on myös peiliin katsomista. Johansson huomauttaa, että vangit ovat mestareita ulkoistamaan omat ongelmansa.

– Vaikka minulla olisi ollut kuinka hyvä faija, vaikeaa on arvioida kuinka olisi mennyt, kun koulu ei maistunut. Vain urheilu kiinnosti, mutta ei mikään järkevä, varsinkaan työnteko tai opiskelu.

– Nyt tuntuu hyvältä. Elämäni nainen istuu katsomossa. Ei ole mitään valittamista enää. Valittamisen aiheet ovat johtuneet omista valinnoista, hän jatkaa.

Huumepiirit löytyivät vankilasta

Johansson ajautui huumepiireihin vasta jouduttuaan toista kertaa vankilaan. Kokaiinipäissään Johansson uskoi olevansa Jumalasta seuraava – tosin ylöspäin. Hän kertoo, ettei tuolloin pitänyt ihmisiä minään.

Huumeiden käyttö johti yhä kovempiin rikoksiin. Päihteitä, varsinkaan huumeita, Johansson ei siis kokemustensa perusteella suosittele kenellekään.

– Kuka haluaisi olla narkomaani? Ei kukaan. Mitä kaikki narkomaanit ovat? Entisiä kokeilijoita. Älkää kokeilko.

Lauri Johansson ei ole nähnyt yhtään vankilaa, jossa huumeita ei liikkuisi. Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

Kiitollinen isänmaalle

Johansson tuomittiin murhasta elinkautiseen, mutta lopulta hän istui yhtäjaksoisesti vajaat 19 vuotta ennen koevapauttaan. Johansson kertoo olevansa kiitollinen päättäjille laista, joka säätää elinkautisvankien ehdonalaisesta vapautumisesta.

– Jossain toisessa maassa olisi voinut tulla piikki suoneen. Olen todella kiitollinen isänmaasta.

– Eniten kadun sitä, etten aikaisemmin älynnyt kääntyä Herran puoleen, jotta olisin jättänyt nämä temput tekemättä. Olen pitänyt itseäni tutkimustenkin mukaan keskivertoa älykkäämpänä, mutta kuitenkin kolmea päivää vaille 42 vuotta kesti tajuta, mikä tässä on se juju.

Perjantain jakso Mihin tarvitsemme vankiloita? nähdään tänään perjantaina 23. syyskuuta klo 21.05 Yle TV1:llä ja Areenassa. Vieraana nähdään Lauri Johanssonin lisäksi pitkään vankilaa johtanut Kaisa Tammi.

Ovatko vankilat rikollisten korkeakouluja, ja miten rikosten uusiminen estetään? Vieraina elinkautisvanki ja evankelista Lauri Johansson sekä pitkään vankilaa johtanut Kaisa Tammi. Perjantai-dokkari: Mirella, Häkkilintu. julkaistaan pe 23.9.2022 katselukerrat

Lisää aiheesta:

Mirella Kautto, 35, sai vankina kuulla jatkuvasti tunkeilevia kysymyksiä sukupuolielimistään: "Tuomitkaa siitä mitä olen tehnyt, ei siitä miten koen sukupuoleni"

Perjantai-dokkari: Mirella, häkkilintu