Saame |

120 poroa laukkoo viikonloppuna Inarijärven jäällä – Porokuninkuusajot vetävät vuodesta toiseen

Perinteiset Porokuninkuusajot kokoavat jälleen viikonloppuna väkeä Inarijärven jäälle. "Kunkkareihin" on ilmoitettu tänä vuonna 120 poroa ja suopunginheittokilpailuihinkin odotetaan 50 kisaajaa. Kilpailunjohtaja Juha Mikkola iloitsee, kun tapahtuma pitää suosionsa vuodesta toiseen.

Lankojärvi Boazocup
Kuva Lankojärven PoroCup-osakilpailusta 20.3.2016. Kuva: Markus Killi

Porokisakausi huipentuu jälleen tulevana viikonloppuna Inarissa, kun lajin kuninkuudesta kilpaillaan Porokuninkuusajoissa.

Kuninkuuskilpailuihin Inariin odotetaan jälleen runsaasti sekä kisaväkeä että katsojia. Tapahtuma järjestetään Inarin kylän tuntumassa Inarijärven jäällä lauantaina ja sunnuntaina 2.-3.4. nyt 64. kertaa.

Tänä vuonna kuninkuudesta kisaavat vain suomalaiset porot

Porokisojen suurimmasta tittelistä, porojen kuninkuudesta, kisaa perinteisesti 24 kilpahärkää. Kilpaporot on karsittu viiden PoroCup-osakilpailun kautta pitkin kevättä.

Tänä vuonna kuninkuudesta pääsevät kisaamaan vain suomalaisomisteiset porot. Vuonna 2015 kuninkuussarja avattiin pohjoismaiseksi kisaksi Paliskuntain yhdistyksen hallituksen poikkeussäännöllä. Tänä vuonna vanhat säännöt rajoitetusta osallistumisesta ovat kuitenkin jälleen voimassa.

Porokuninkuuskisa on kaksiosainen: lauantaina kilpahärät kilpailevat kilometrin mittaisella radalla ryhmälähdöissä ja sunnuntaina kahden kilometrin mittaisella radalla yksittäislähtöinä. Yhteenlaskettu aika ratkaisee kuninkuuden.

Viime vuonna PoroCupin voitti Paistunturin paliskuntaa edustava Vaiski, mutta kuninkuuden nappasi Ote Kiiminki-Kollajan paliskunnasta. Ote kilpailee kuninkuudesta myös tänä vuonna.

Monenkirjavaa ohjelmaa

Porokuninkuuskisan lisäksi Inarissa ajetaan viikonloppuna kilpaporojen kuuma sarja, yleinen sarja ja junioreiden ajot sekä kilpaillaan suopunginheitossa. Suopunginheiton miesten sarjaan on ilmoittautunut tänä vuonna 31 ja naisten sarjaan 19 kilpailijaa.

Olennainen osa vuosittaisia "kunkkareita" on myös käsityömarkkinat.

Tapahtuma on panostanut tällä kertaa erityisesti lasten ohjelmaan. Saamelaisalueen koulutuskeskus ja Mannerheimin lastensuojeluliitto järjestävät tapahtuman yhteydessä lapsille muun muassa mäenlaskua, tulistelua laavussa, suopunginheittoa, poroajelua sekä pitävät maksutonta lapsiparkkia.

Kilpailunjohtaja iloitsee

Porokilpailuvaliokunta ja vastikään perustettu Suomen Porokilpailijat ry järjestävät Porokuninkuusajot yhteistyönä.

Inarijärven jää alkaa olla valmis vastaanottamaan kisaväen, kertoo kilpailunjohtaja Juha Mikkola.

– Me olemme tuoneet tänne 300 kuormaa lunta. Se on kovettunut hyvin. Ja hyvää ilmaakin on sääennuste viikonlopulle luvannut, Mikkola iloitsee.

Mikkola on tyytyväinen osallistujien määrään. Kuninkuusajot näyttävät pitävän suosionsa vuodesta toiseen.

– Osallistujia on runsaasti, kuten aikaisempinakin vuosina. Se on hyvä se, Mikkola kommentoi.

Porokuninkuusajot alkavat lauantaina kello 11.00 tapahtuman avauksella.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä