Saame |

500 mielenosoittajaa kokoontui Kallakiin

Noin 500 ihmistä kokoontui viikonloppuna Jokkmokkin Kallakiin tukemaan poronhoitoyhteisöjen mielenosoitusta kaivostoimia vastaan. Alueen poronhoitoyhteisöt olivat kutsuneet ihmisiä mukaan Ruotsin Lapin mielenosoitukseen. Sirkaksen poronhoitoyhteisön poronhoitaja Jonas Vannar ei uskonut niin monen tulevan paikan päälle.

Gállok
Noin 500 ihmistä kokoontui Ruotsin Kallakiin lauantaina. Kuva: Heidi Kitti

Pohjois-Ruotsin Jokkmokkiin, Kallakin alueelle  kokoontui viikonloppuna satoja ihmisiä. Alueen poronhoitoyhteisöt olivat kutsuneet ihmisiä mielenosoitukseen kaivoistoimintaa vastaan. Kaivosyhtiö Jokkmokk Iron Mines on tehnyt alueella koeräjäytyksiä, joita niin luonnonsuojelijat kuin alueen poronhoitajat vastustavat.

"Tuli niin rauhaton olo, että oli pakko lähteä"

Toivo ja pelko tulevaisuudesta kohtasivat Kallakin metsätiellä lauantaina poronhoitoyhteisöjen tukitapahtumassa. Suunnilleen 500 alueen ihmistä, ympäristönystävää ja saamelaista ympäri pohjoismaita oli tullut paikalle osoittamaan tukensa poroyhteisöille. Yksi osallistujista oli utsjokelainen Niillas Holmberg.

- Kyllä alkoi tuntua vähitellen, kun monta päivää kului siitä, kun ensimmäistä kertaa kuuli ja näki Internetin täydeltä erilaisia artikkeleita tästä. Viimein yhtenä iltana tuli niin rauhaton olo, että oli pakko seuraavana päivänä lähteä, kertoo Holmberg.

Nämä ovat meidän laidunmaita ja me olemme aina olleet täällä

– Jonas Vannar

 

Sirkaksen poronhoitoyhteisön poronhoitaja Jonas Vannar ei uskonut niin monen tulevan Kallakiin.

- Nämä ovat meidän laidunmaita ja me olemme aina olleet täällä. Kaivos tulee pilaamaan paljon. Nyt minulla on hyvä tunne, lämmitti sydäntä kun niin monet tulivat tukemaan meitä.

Tuhannet vastustavat Kallakin kaivostoimia

Internetistä löytyy vetoomus Kallakin kaivostoimintaa vastaan. Maanantaiaamuna vetoomuksen oli allekirjoittanut jo yli 2 800 ihmistä.

Mediat ympäri maailmaa ovat heränneet Kallakin tapahtumiin. Muun muassa Washington Post ja Barents Observer ovat kirjoittaneet mielenosoituksesta. Suomen puolella taas Verkkouutiset siteerasi viikonlopun aikana Norrbottens Kuriren -lehden kirjoitusta nettisivuillaan.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä