Saame |

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaalien johtaja: DiCaprion sanoilla suuri merkitys

Alkuperäiskansojen elokuvia esittelevien Skábmagovat-festivaalien johtajan Anne Kirste Aikion mielestä sillä on suuri merkitys, että Leonardo DiCaprio omisti Golden Globe -palkintonsa alkuperäiskansoille. Koko elokuva-ala on hänen mielestään menossa alkuperäiskansoja kunnioittavampaan suuntaan.

Video: Leonardo DiCaprio, Golden Globe 2016
Video: Ođđasat 12.1.16 (álgá áiggis 0:41)

Hollywood-tähti Leonardo DiCaprio omisti sunnuntaina voittamansa Golden Globe -palkinnon maailman alkuperäiskansoille.

Alkuperäiskansojen elokuvia esittelevien Skábmagovat-festivaalien johtajan Anne Kirste Aikion mielestä DiCaprion kunnioituksella on suuri merkitys. Aikiota haastateltiin pohjoismaisissa saamen tv-uutisissa Ođđasatissa.

– Sillä on suuri merkitys, koska DiCaprio tuo laajasti esiin alkuperäiskansojen tilannetta ja etenkin heidän oikeudellista tilannettaan, Aikio sanoo.

Buvttadeaddji Ánne Kirste Aikio Skábmagovaid muohtateahteris.
Anne Kirste Aikio Kuva: Stiina Roos / Skábmagovat
DiCaprio kehottaa suojelemaan alkuperäiskansojen maita. Vaikuttavatko hänen puheensa tai elokuvansa mitenkään asiaan?

– On aina hyvä asia, että alkuperäiskansojen tilanteesta tiedetään yhä paremmin. Alkuperäiskansojen oikeudet on kuitenkin mainittu aiemminkin elokuva-alan tekijöiden puheissa, eikä niillä ole ollut suurta merkitystä, Aikio huomauttaa.

Leonardo DiCaprio teki pääroolin elokuvassa Django Unchained, jossa hän näytteli maanomistajaa, joka omisti myös orjia. Onko hänen puheensa alkuperäiskansoista uskottavaa?

Näyttelijä Leonardo DiCaprio puhumassa YK:n ilmastokokouksessa 2014.
Näyttelijä Leonardo DiCaprio puhumassa YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa 23. syyskuuta 2014. Kuva: UNTV
– Uskon DiCaprion puheisiin. Hän on uskottava henkilö. Sitä tukee se, että hän osallistui vuosi sitten New Yorkissa alkuperäiskansojen kanssa suureen ilmastomielenosoitukseen. He vastustivat ilmastonmuutoksia, jotka kohdistuvat etenkin alkuperäiskansoihin. Hän on uskottava henkilö, joka on tehnyt näin aiemminkin.

– Koko elokuva-ala on menossa siihen suuntaan, että alkuperäiskansojen näkemys huomioidaan yhä paremmin, ja muutenkin elokuvissa tuodaan esiin realistista kuvaa heistä, Aikio kertoo.

Lisääkö DiCaprion kunnioitus Golden Globe -palkintogaalassa kiinnostusta alkuperäiskansojen elokuvia kohtaan?

– Puheella voi olla merkitystä, mutta kehitys on menossa muutenkin siihen suuntaan, että alkuperäiskansat saavat tehdä enemmän. Tilanne ei silti ole hyvä vieläkään, Anne Kirste Aikio arvioi.

(Katso osa DiCaprion puheesta Yle Ođđasat -lähetyksestä 12.1.2016.)

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä