Yle Sápmistä suomeksi

Yle Sápmi (Yle Saame) on saamelaisten ääni. Yle Sápmi tuottaa saamenkielisiä sisältöjä radioon, tv:hen ja internetiin.

Etusivu

Dávjodatdieđut / Taajuustiedot

Yle Sápmin etusivu

Yle Sápmin historia suomeksi

Uutisia suomeksi

Yle Sámi birra sámegillii.

ABOUT YLE SÁPMI IN ENGLISH.

Yle Sápmi on Suomen tärkein saamelaismedia. Yle Sápmi toteuttaa Ylen saamenkielistä julkisen palvelun tehtävää ja Ylen strategiaa. Yle Sápmi on ensimmäistä kertaa asettanut omat tavoitteensa strategiakaudelle 2013-15 osana Ylen strategiaa.

Yle Sápmissä työskentelee noin 20 henkilöä Inarissa, Utsjoella ja Helsingissä.

Yle Sámi Radion ohjelmatiedot Ylen radio-oppaassa (valitse Yle Radio Suomen alta Yle Sámi Radio).

Yle Sápmi sai vuonna 2013 kaksi saamelaista palkintoa: Saamen kielineuvosto palkitsi Yle Sápmin Vuoden Saamen kieliteosta 2013 ja kolttasaamelaisten kulttuuriyhdistys Saa'mi Nue'tt nimesi toimituksen Vuoden koltaksi 2013.

Ylen strategia ohjaa Yle Sápmiä

Ylen strategia ohjaa Yle Sápmin toimintaa. Yle Sápmi on yksi Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan alueradioista. Ylen tavoitteena on olla koko kansan Yle ja sen strategiset tavoitteet ovat: Yle palvelee kaikkia suomalaisia, Yle tuottaa arvoa yhteiskunnalle ja Ylellä on media-alan paras osaaminen.

Ylen arvot ovat luotettavuus, riippumattomuus ja ihmisen kunnioittaminen. Ylen visio on tehdä maailmanluokan julkista palvelua. Ylen missio on vahvistaa suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria tarjoamalla kaikille tietoa, sivistystä, oivalluksia ja elämyksiä.

Ođđasat-uutislähetyksellä pohjoismainen visio

Ođđasat-lähetyksellä ja pohjoismaisilla saamen uutisilla on yhteinen, pohjoismainen uutisvisio. Ođđasat on tärkein lähde sille, mitä Saamenmaassa ja muilla alkuperäiskansojen alueilla tapahtuu. Pohjoismaiset saamen uutisarvot ovat luotettavuus, rohkeus, yleisön palveleminen ja saamelaisuus. Yle Sápmi, NRK Sápmi, SVT Sápmi ja SR Sápmi ovat yhdessä sitoutuneet näihin uutisarvoihin.

Yle Sápmin tavoitteet strategiakaudelle 2013-15

  • Monipuolisia, laadukkaita, ajankohtaisia ja merkityksellisiä sisältöjä kaikille saamelaisille sopivissa välineissä
  • Luotettava, rohkea, nopea ja riippumaton keskustelunavaaja saamelaisnäkökulmasta
  • Saamen kielten, kulttuurin ja identiteetin vahvistaja
  • Saamenmaan paras mediaosaaminen ja halutuin työpaikka

Yle Sápmi palvelee kaikkia saamelaisia. Yle Sápmi luo arvoa yhteiskunnalle kertomalla saamelaisyhteisön ilmiöistä ja puheenaiheista Ylen saamenkielisen toimituksen panoksella. Huolimatta saamenkielisestä lähtökohdastaan, toimitus pyrkii käsittelemään valitsemiaan aiheita monipuolisesti eri näkökulmista ja tuomaan keskusteluun useita ääniä useilla kielillä. Näin, vaikka Yle Sápmin päätehtävä onkin nimenomaan saamenkielinen julkinen palvelu.

Uutispalvelut radiossa ja netissä viidellä kielellä

Yle Sápmi on saamelaisten ääni. Yle Sápmi on luotettava, rohkea, nopea ja riippumaton keskustelunavaaja saamelaisnäkökulmasta.

Tuotamme viisi Yle Ođđasat Sápmi (Yle Uutiset Saamenmaa) -radiolähetystä päivässä maanantaista perjantaihin: 7.30, 8.30 ja 9.30. Lisäksi kuulet kanavaltamme ja SR Sápmin ruotsinkieliset saamen uutiset klo 16.00-17.00 välisenä aikana ja NRK Sápmin saamenkieliset uutiset klo 17.00.

Voit kuunnella saamenkielisiä uutisiamme myös Yle Sápmin Yle Areena -sivulla.

Joitain alunperin saameksi tuotettuja nettiuutisia käännetään myös suomeksi. Suomenkielisessä uutisoinnissa kiinnitetään erityisesti huomiota uutisoinnin monipuolisuuteen ja tasapuolisuuteen pitkällä aikavälillä, sillä suomenkielisiä uutisia ei ole tämänhetkisillä resursseilla mahdollista tuottaa kuin keskimäärin yksi päivässä. Saamenkielinen julkinen palvelu on kuitenkin Yle Sápmin päätehtävä.

Yle Sápmin nettiuutisten kommentointi on suljettu, mutta uutisia voi kommentoida sosiaalisissa medioissa kuten Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

TV:ssä kaksi saamenkielistä uutislähetystä

OĐĐASAT (SU. UUTISET)

Yhteispohjoismaiset saamenkieliset tv-uutiset, Ođđasat, tulevat Yle Fem -kanavalla arkipäivisin klo 20.45.

Ođđasatin voi katsoa Yle Areenasta.

YLE OĐĐASAT (SU. YLE UUTISET)

Yle aloitti maanantaina 2.12.13 uuden, kokonaan oman saamenkielisen toimituksensa tekemän tv-uutislähetyksen Yle TV1:ssä. Yle Ođđasat- eli Yle Uutiset -lähetys nähdään arkisin klo 15.15 suomen-, englanninkielisten ja selkokielisten uutisten jälkeen. Lähetyksen kesto on viisi minuuttia.

Ensimmäisellä Yle Ođđasat -lähetyksellä oli 120 000 katselijaa; keskimäärin uutisilla on ollut noin 100 000 katsojaa päivässä.

Inarissa koostettava uusi tv-uutislähetys täydentää Yle Sápmin uutistarjontaa, johon kuuluvat Yle Ođđasat -radiouutiset aamulla ja iltapäivällä, verkkopalvelu kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä sekä arki-iltaisin nähtävät pohjoismaiset Ođđasat-tv-uutiset. Uusi valtakunnallinen lähetys palvelee erityisesti saamelaisalueen ulkopuolella asuvia saamelaisia ja myös muita saamelaisasioista kiinnostuneita, sillä se tekstitetään suomeksi.

Yle Ođđasat on nähtävissä Yle Areenassa kuukauden ajan, myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Internetradio ja mobiilipalvelut

Yle Sápmin radiokanavaa voi kuunnella missä päin tahansa maailmaa Yle Areena -internetradion ja mobiilisovellusten kautta. Yle Sápmin tuottamia radiosisältöjä löytyy myös Yle Sápmin Yle Areena -sivulta, josta Yle Sápmin sisällöt löytää myös hakusanalla Sápmi.

Yle Sápmin internetsivut avattiin vuonna 1997 Yle Sápmin 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Yle Sápmi oli aivan ensimmäisiä, jotka uutisoivat netissä Pohjois-Suomessa. Saamenkielistä uutisointia varten Yle Sápmin silloinen studioesimies Martti Aikio koodasi itse saamenkieliset fontit.

Yle Sápmille voi lähettää sähköpostia osoitteeseen sami.radio@yle.fi.

Etusivu

Muualla Yle.fi:ssä