Yle Sápmistä suomeksi

Yle Sápmi (Yle Saame) on saamelaisten ääni. Yle Sápmi tuottaa saamenkielisiä sisältöjä radioon, televisioon ja internetiin.

Yle Sápmin etusivu / Yle Sápmin historia suomeksi / Uutisia suomeksi

Yle Sápmi on Suomen tärkein saamelaismedia. Yle Sápmi toteuttaa Ylen saamenkielistä julkisen palvelun tehtävää ja Ylen strategiaa. Yle Sápmi on ensimmäistä kertaa asettanut omat tavoitteensa strategiakaudelle 2013-15 osana Ylen strategiaa.

Yle Sápmissä työskentelee noin 20 henkilöä Inarissa, Enontekiöllä ja Helsingissä.

Yle Sámi Radion ohjelmatiedot Ylen radio-oppaassa (valitse Yle Radio Suomen alta Yle Sámi Radio).

Yle Sápmi sai vuonna 2013 kaksi saamelaista palkintoa: Saamen kielineuvosto palkitsi Yle Sápmin Vuoden Saamen kieliteosta 2013 ja kolttasaamelaisten kulttuuriyhdistys Saa'mi Nue'tt nimesi toimituksen Vuoden koltaksi 2013.

Ylen strategia ohjaa Yle Sápmiä

Ylen strategia ohjaa Yle Sápmin toimintaa. Yle Sápmi on yksi Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan alueradioista. Ylen tavoitteena on olla koko kansan Yle ja sen strategiset tavoitteet ovat: Yle palvelee kaikkia suomalaisia, Yle tuottaa arvoa yhteiskunnalle ja Ylellä on media-alan paras osaaminen.

Ylen arvot ovat luotettavuus, riippumattomuus ja ihmisen kunnioittaminen. Ylen visio on tehdä maailmanluokan julkista palvelua. Ylen missio on vahvistaa suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria tarjoamalla kaikille tietoa, sivistystä, oivalluksia ja elämyksiä.

Ođđasat-uutislähetyksellä pohjoismainen visio

Ođđasat-lähetyksellä ja pohjoismaisilla saamen uutisilla on yhteinen, pohjoismainen uutisvisio. Ođđasat on tärkein lähde sille, mitä Saamenmaassa ja muilla alkuperäiskansojen alueilla tapahtuu. Pohjoismaiset saamen uutisarvot ovat luotettavuus, rohkeus, yleisön palveleminen ja saamelaisuus. Yle Sápmi, NRK Sápmi, SVT Sápmi ja SR Sápmi ovat yhdessä sitoutuneet näihin uutisarvoihin.

Uutispalvelut radiossa ja netissä

Yle Sápmi on saamelaisten ääni. Yle Sápmi on luotettava, rohkea, nopea ja riippumaton keskustelunavaaja saamelaisnäkökulmasta.

Voit kuunnella saamenkielisiä uutisiamme ja radiotuotantojamme myös Yle Sápmin Yle Areena -sivulla.

Joitain alunperin saameksi tuotettuja nettiuutisia käännetään myös suomeksi. Saamenkielinen julkinen palvelu on kuitenkin Yle Sápmin päätehtävä.

Yle Sápmin nettiuutisten kommentointi on suljettu, mutta uutisia voi kommentoida sosiaalisissa medioissa kuten Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

TV:ssä kaksi saamenkielistä uutislähetystä

YLE OĐĐASAT (SU. YLE UUTISET) arkisin kello 16.45

Yle aloitti 2.12.2013 uuden, kokonaan oman saamenkielisen toimituksensa tekemän tv-uutislähetyksen Yle TV1:ssä. Yle Ođđasat- eli Yle Uutiset -lähetys nähdään arkisin klo 16.45. Lähetyksen kesto on viisi minuuttia.

Inarissa koostettava uusi tv-uutislähetys täydentää Yle Sápmin uutistarjontaa. Uusi valtakunnallinen lähetys palvelee erityisesti saamelaisalueen ulkopuolella asuvia saamelaisia ja myös muita saamelaisasioista kiinnostuneita, sillä se tekstitetään suomeksi.

Yle Ođđasat on nähtävissä Yle Areenassa kuukauden ajan, myös Suomen rajojen ulkopuolella.

OĐĐASAT (SU. UUTISET) arkisin myöhäisillassa

Yhteispohjoismaiset saamenkieliset tv-uutiset, Ođđasat, tulevat Yle TV1:ltä arkisin myöhäisillassa.

Ođđasatin voi katsoa Yle Areenasta.

Internetradio ja mobiilipalvelut

Yle Sápmin radiokanavaa voi kuunnella missä päin tahansa maailmaa Yle Areena -internetradion ja mobiilisovellusten kautta. Yle Sápmin tuottamia radiosisältöjä löytyy myös Yle Sápmin Yle Areena -sivulta, josta Yle Sápmin sisällöt löytää myös hakusanalla Sápmi.

Yle Sápmin internetsivut avattiin vuonna 1997 Yle Sápmin 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Yle Sápmi oli ensimmäisiä, jotka uutisoivat netissä Pohjois-Suomessa. Saamenkielistä uutisointia varten Yle Sápmin silloinen studioesimies Martti Aikio koodasi itse saamenkieliset fontit.

Yle Sápmille voi lähettää sähköpostia osoitteeseen sami.radio@yle.fi.

Muualla Yle.fi:ssä