Saame |

Avaskari haluaa oikoa Inarinsaamelaiset-yhdistyksestä ja hänestä itsestään kerrottuja juttuja

Inarinsaamelaisuus nousi keskeiseksi aiheeksi perustuslakivaliokunnan tiistaina järjestämässä yleisotilaisuudessa Inarissa. Inarinsaamelaiset-yhdistyksen puheenjohtaja Anu Avaskari haluaa vielä oikoa yhdistyksestä ja hänestä itsestään tilaisuuden jälkeen kerrottuja juttuja.

Anu Avaskari 23.2.2016
Anu Avaskari 23.2.2016 Kuva: Yle

Inarinsaamelaliset-yhdistyksen Anu Avaskari vastaa Neeta Jääskön kommentteihin, joita Jääskö esitti Inarissa tiistaina pidetyn perustuslakivaliokunnan avoimen yleisötilaisuuden jälkeen.

Sekä Avaskari että Jääskö ovat Saamelaiskäräjien inarinsaamelaisia jäseniä Inarista.

– Perustuslakivaliokunnan avoimessa yleisötilaisuudessa esittämäni valmisteltu puheenvuoro ei miellyttänyt Neeta Jääsköä. Yle Saameradio julkaisikin hänen Facebook-kirjoituksen perusteella vääristynyttä tietoa. Olen puheenvuorossani todennut, että vaalitulos mitätöitiin järjestäytymiskokouksessa ja osa saamelaiskäräjien jäsenistä (Kari Kyrö, Pigga Keskitalo ja Anu Avaskari) jätettiin kokonaan toimielimissä tapahtuvan päätöksenteon ulkopuolelle. Mikäli Jääskö ei ymmärrä tässä yhteydessä mainintaa vaalituloksen mitätöinnistä, niin ei voi mitään. Tavalliset äänestäjät sen kyllä ovat ymmärtäneet, Avaskari kirjoittaa.

Neeta Jääskö
Neeta Jääskö Kuva: Vesa Toppari / Yle
– Neeta Jääskö kirjoittaa myös Yle Saameradion uutisen mukaan, että he eivät hyväksy inarinsaamelaiseksi poronhoidon piirissä toimivia saamenkielisiä, vaan vaikuttaa siltä, että oikea inarinsaamelainen puhuu suomea, kasvaa suomalaisessa kulttuuriympäristössä ja ajaa suomalaisa arvoja. On arveluttavaa, että näistä lähtökohdista he esiintyvät inarinsaamelaisten edustajina. Samoin Jääskö kertoo kuulleensa niin paksua pajunköyttä, että hänen on pakko oikaista. Edellä mainitut arvioinnit ovat Saamelaiskäräjien jäsen Jääskön omia ajatuksia, tässä tapauksessa hän haluaa leimata yhdistyksemme, Avaskari sanoo.

– Saamelaiskäräjillä on todellakin päätetty inarinsaamelaisten oikeusaseman selvittämisestä. Tilaisuudessa kerroin, että Saamelaiskäräjät äänesti hyläten inarinsaamelaisten aseman vahvistamisen ja että esitetään Inarinsaamelaisille omaa lakia joka turvaa kieltä ja kulttuuria. Nämä ovat eri asioita ja saamelaiskäräjät luonnollisesti hylkäsi esitykseni jota oli kannatettu kokouksessa, Avaskari sanoo.

– Uutisen lopussa Jääskön kerrotaan olleen tapaamassa suljettujen ovien takana perustuslakivaliokuntaa. Samoin kerrotaan minun olleen siellä. Kerrottakoon tässä nyt, että tilaisuudessa Jääskö käyttäytyi asiattomasti minun henkilöäni kohtaan. Kerroin tilaisuudessa, että useat Saamelaiskäräjein jäsenet tukevat Saamelaiskäräjien poliittista johtoa, joka käy eri prosessein oikeustoimia osaa inarinsaamelaisia vastaan. Yhdistyksemme Inarinsaamelaiset ry / Anarâšah rs on tuonut tämän esille ja pitää Saamelaiskäräjien johdon toimintaa vakavana syrjintänä omaa inarinsaamelaista alkuperäiskansaa kohtaan. On lähinnä Jääskön ongelma, mikäli hän ei tunne empatiaa niitä henkilöitä kohtaan, joiden identiteeetti on kyseenalaistettu. Hän ja sisarensahan juuri olivat niitä, jotka vaativat uusia vaaleja 93 henkilön saadessaa äänioikeuden, Avaskari kirjoittaa.

– Totean, että totuuden puhuminen ei aina miellytä kaikkia. Valheita ei ole yhdistyksemme nimissä esitetty, Avaskari päättää.

Jääskö: Kritiikki on osa politiikkaa

Neeta Jääskö puolustautuu kritiikkiin vastaamalla, että hän on kohdistanut arvostelunsa vain politiikkaan, ei Avaskariin persoonana.

– Poliitikon täytyy kestää kritiikkiä, mikä liittyy hänen harjoittamaansa politiikkaan. Myös minun sanomisiani arvostellaan, mutta se on osa politiikkaa. En ole kohdistanut kritiikkiäni Avaskariin henkilönä, Jääskö kommentoi.

Yle Sápmi lähetti yleisötilaisuuden suorana netti-tv-lähetyksenä tiistaina. Tallenne tilaisuudesta pyritään julkaisemaan Yle Areenassa tämän päivän aikana. Julkaisu ei onnistunut torstaina teknisen vian takia.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä