Saame |

BB-Andten isä: Poromies on tottunut istuskelemaan sisätiloissa pitkiäkin aikoja

Enontekiöläinen 23-vuotias poromies Andte Gaup-Juuso on ensimmäinen Suomen Big Brother -taloon astellut saamelainen kilpailija. Isä Antti-Oula Juuso uskoo poikansa mahdollisuuksiin pärjätä kilpailussa.

Andte Gaup-Juuso
Enontekiöläinen poromies Andte Gaup-Juuso on BB-talon ensimmäinen saamelainen asukas. Kuva: Andte Gaup-Juuso

Suomen Big Brother -taloon asteli sunnuntaina 17 muun asukkaan joukossa myös ohjelman historian ensimmäinen saamelainen asukas, 23-vuotias enontekiöläinen poromies Andte Gaup-Juuso.

BB-Andten isän Antti-Oula Juuson mielestä on hyvä, että saamelaisuutta tuodaan Suomessa esille myös tätä kautta. Hän uskoo poromiehen pärjäävän kilpailussa.

– Andte on talon ensimmäinen saamelainen. Hänhän toi omaa taustaansa esille jo sunnuntain ohjelmassa, kun esitteli itsensä omalla äidinkielellään ja valitsi musiikikseen saamelaista rockmusiikkia, Intrigueta. Norjan puolella Farmi-tositelevisio-ohjelmaan pari vuotta sitten osallistunut Koutokeinon saamelainen poromies Mikkel Isak Eira voitti koko kilpailun.

Juuso odottaa jo innolla nähdä, millaisia kilpailuja talon asukkaille tänä vuonna järjestetään.

– Luulisi, että kilpailuissa tarvitaan taitoa, järkeä ja voimaa, toivon ainakin. Mutta Andte lähti taloon rennolla mielellä kokeilemaan. Mukavaa nähdä, miten käy.

Isä ei kuitenkaan aio hankkia ohjelman katselupakettia, vaan seuraa kilpailua televisiosta – jos ehtii.

– Internetiä en osaa käyttää. Nytkin olen tunturissa, mutta katson sen minkä kerkeän.

Isä neuvoi poikaansa ennen taloon astumista

Kilpailijat viettävät BB-talossa parhaimmillaan 12 viikkoa. Isä Antti-Oula Juuso huomauttaa, että poromies on tottunut istuskelemaan sisätiloissa pitkiäkin aikoja.

– Me olemme tottuneet siihen, että huonon ilman aikaan tunturissa ei voi kuin istua kämpässä. Sama se on BB-talossa. Kehotin Andtea kuvittelemaan, että ulkona on huono ilma, ei voi eikä kannattaisikaan lähteä mihinkään.

Isän mielestä tuntuu hurjalta, että kamerat seuraavat kilpailijoiden jokaista liikettä. Hän muistutteli poikaansa kameroiden olemassaolosta ennen lähtöä.

– Kyllä Andte tietää, mitä siellä ei kannata tehdä. Kamerat seuraavat joka paikkaan, se täytyy pitää mielessä, mietiskelee karesuvantolainen Juuso.

Jotta koti-ikävä ei kävisi liian suureksi, otti Andte taloon mukaan lapintakkinsa lisäksi myös tutut vapaa-ajan varusteet. Isä uskoo poikansa mahdollisuuksiin pärjätä kilpailussa.

– Täytyyhän se poromiehellä suopunki olla, jotta pääsee heittelemään. On hyvä olla vähän ajanvietettä, jos kolmekin kuukautta talossa viettää, hymyilee isä Antti-Oula Juuso.

23-vuotias Andte Gaup-Juuso on tunnettua saamelaissukua. Hänen siskonsa Iŋgá-Máret on näyttelijä ja joikaaja, joka esiintyi kesällä yhdessä Loreenin kanssa Ruotsin kuninkaalle. Hänen isänsä Antti-Oula maalaa tauluja vapaa-ajallaan.

Andte Gaup-Juuson isän Antti-Oula Juuson isoisä oli Aslak Juuso, ”Kaijukka”. Köyhänä pororenkinä aloittanut Aslak Juuso (1887-1969) nousi Käsivarren pororuhtinaaksi ja yhdeksi tunnetuimmista saamelaisista, joka oli muun muassa presidentti Urho Kekkosen vieraana itsenäisyyspäivänä 1957.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Bivnnuhamosat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä