Saame

Enontekiön sivistyslautakunta haluaisi lakkauttaa lakisääteisiä toimia budjetin tasapainottamiseksi

Enontekiön kunnan sivistyslautakunta on ehdottanut kirjaston ja kulttuuritoimen lakkauttamista, koska kunnan budjetin tulisi olla ylijäämäinen ensi vuonna. Kirjasto on kuitenkin lakisääteinen velvollisuus, eikä sitä voi lakkauttaa.

Satu-Marja Eira Keskitalo
Enontekiön kunnan sivistyslautakunnan puheenjohtaja Satu-Marja Eira-Keskitalo Kuva: Ritva Torikka / Yle

Enontekiön kunnan tavoitteena on päästä 600 000 euron ylijäämäbudjettiin ensi vuoden osalta. Kunnan velka on viimeisten vuosien aikana ollut kasvusuunnassa, sanoo Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Sivistystoimen osuus tästä on puolet, 300 000 euroa. Sivistyslautakunta onkin ehdottanut kulttuuritoimen ja kirjaston lakkauttamista. Nämä ovat lautakunnan mielestä sellaisia, joita ilman voi elää.

– Juustohöylä ei onnistu ja sitte kuitenki lautakunta tuli siihen tulokseen, että kaikki niinku välttämätön täytyy pittää toiminnassa, mutta kaikki tämmöset, jotka on tavallaan niinku vapaaehtoisia, josta niinku periaatteessa voitas luopua.

Kirjastonkäyttäjät ihmeissään

Jenni Peteri työskentelee Enontekiön seurakunnan nuoriso-ohjaajana. Hän on ahkera kirjastossa kävijä. Hän oli äimistynyt sivistyslautakunnan ehdotuksesta.

Jenni Peteri
Enontekiön kunnan nuorisotyöntekijä Jenni Peteri on ahkera kirjastonkäyttäjä Kuva: Ritva Torikka / Yle

– Ensiks mulla loksahti suu auki ja sit mie aattelin se on vitsi. Mie oon mieltäny kirjaston aina tosi tärkeäksi. Se on semmonen helppo, matalan kynnyksen palvelu ihmisille kulttuuriin.

Kirjastoauto ei Peterin mielestä korvaa kirjastoa.

– Se on hyvä, että se käy syrjäkylillä, mutta se käy vain kahden viikon välein, kesällä vielä harvemmin ja pysähtyy vain lyhyeksi aikaa. Kirjastossa on paljon muutakin ja se on ihan eri asia, sanoo Peteri.

Kunnanjohtaja: "Ei radikaaleja muutoksia"

Kirjasto kuuluu kuntien lakisääteisiin palveluihin, eikä sitä voi lakkauttaa. Kunnanjohtaja Jari Rantapelkosen ehdotuksen mukaan nyt ei olisi tulossa radikaaleja muutoksia. Mutta kirjastolain hengen mukaisesti tulevaisuudessa kirjasto saattaa toimia eri tavalla kuin nykyisin.

– Että päästäisiin tästä lainauskeskeisyydestä siihen suuntaan, että olisi se lukuinnostus päällä. Tämä on nyt täyttä spekulaatiota, mutta tarkoittaako se muutoksia tehtävänkuvissa tai jossain painopisteissä.

– Meillä on siellä pari henkilöa töissä, siitä on hankala enää nitistää, huomauttaa Rantapelkonen.

Jari Rantapelkonen
Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen haluaa innovatiivisia ratkaisuja Kuva: Minna Näkkäläjärvi / Yle

Kunnanjohtajan mielestä pitäisi miettiä rakenteellisia ja innovatiivisia ratkaisuja.

– Pitäisi miettiä rakenteellisia muutoksia, innovatiivisempiä ratkaisuja, jotta pärjätään tässä kovassa talousmaailmassa, ei vain näitä toimintoja.

– Jos ajattelee vaikka kirjastoa, tuleeko siitä enemmän itsepalvelukirjasto vai ei; tämä on kokonaisratkaisu, joka ei vielä pidä sisällään suuria muutoksia, sanoo kunnanjohtaja.

Enontekiön kunnanvaltuusto tekee lopullisen päätöksen ensi vuoden budjetista viimeistään joulukuun alussa. Kunnanvaltuustolla on kokoukset 17.11. ja 7.12.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä