Saame |

Inari täyttyi aasialaisista – yrittäjä osti linja-auton, että kaikki mahtuvat kyytiin

Jouluna Inarin kirkonkylän raitilla ei ole ollut hiljaista. Kylän täyttävät aasialaiset turistit. Vuosi vuodelta lisääntynyt määrä näkyy selvästi kylänraitin lisäksi alueen yrityksissä.

Yasu ja Saki Japanista
Japnilaiset Yasu ja Saki aamukävelyllä Inarissa. Kuva: Kaija Länsman / Yle Sápmi

Aamutuimaan Inarin kirkonkylän raitilla vastaan kävelee pariskunta – hyvin lämpimästi pukeutuneina. He ovat Yasu ja Saki Japanista.

– Olemme Inarissa kaksi yötä. Olemme nähneet kuuluisat revontulet. Katselimme illalla niitä monta tuntia, he kertovat ja jatkavat matkaansa.

Eivät mahdu tavallisiin takseihin, yrittäjä osti linja-auton

Inarilainen kuljetusalanyrittäjä Ilmari Slantin autoissa pyörät ovat pyörineet läpi joulun. Turistien määrä on kasvanut niin, että tavallisiin takseihin he eivät enää sovi.

Slant hoitaa lentokenttäkuljetukset Ivalosta Inariin.

– Lentokenttäkuljetukset ovat lisääntyneet. Joulupäivänä yhdeltä koneelta tuli viisikymmentä asiakasta. Turistien takia uusin kalustoani ja ostin linja-auton, kertoo Slant.

Nyt aasialaisia, maaliskuussa tulevat eurooppalaiset

Visit Inari oy:n toimitusjohtaja Tapani Lappalaisella on välipäivinäkin kiire. Joululomaa tuskin kukaan inarilainen matkailualanyrittäjä ehti pitää, arvelee Tapani Lappalainen.

– Koko kylä on täynnä. Eniten vieraita tulee Hong Kongista, Taiwanista ja Japanista.

– Revontulet tietysti kiinnostaa eniten, mutta kyllä muutkin aktiviteetit kelpaavat, kuten esimerkiksi moottorikelkkailu, kertoo Lappalainen.

Tavallisesti aasialaiset matkailijat viipyvät Inarissa pari yötä. Aasialaisia näkyy runsain mitoin Inarissa yli vuodenvaihteen.

– Tammi- ja helmikuun vaihde on vähän hiljaisempaa aikaa. Maaliskuussa tulevat sitten eurooppalaiset, kertoo Lappalainen.

Suomen pohjoisimmassa kylässä jonkin verran aasialaisia – enemmänkin sopisi

Nuorgamin lomakeskus sijaitsee Suomen pohjoisimmassa kylässä, Nuorgamissa. Satunnaisesti Nuorgamissakin on jonkin verran ollut aasialaisia vieraita, kertoo yrittäjä Marjatta Holmberg.

– Jokainen yrittäjä tietenkin toivoo kasvua. Täällä aasialaisia kiehtoo revontulten lisäksi sijaintimme, olemmehan Suomen pohjoisimmassa pisteessä. – Nuorgamissa aasialaisia kiehtoo myös se aito hiljaisuus ja arktinen luonto, kertoo Holmberg.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä