Saame |

Inarilaiset muistelevat Edorfia lämmöllä

Tiistai oli monelle murheellinen päivä, kun tieto muusikko Erik ”Edorf” Ingebrigtsenin kuolemasta saapui. Ihmiset muistavat hänet taitavana ja ystävällisenä ihmisenä.

Erik "Eki" Ingebrigtsen
Erik "Edorf" Ingebrigtsen oli kuollessaan 29-vuotias. Kuva: Yle

Ivalolainen räppäri ja muusikko Erik ”Edorf” Ingebrigtsen on kuollut. Tieto hänen kuolemastaan tuli tiistaina. Hän sairastui syöpään vuonna 2012.

Ingebrigtsen teki musiikkia ja esiintyi vielä viimeisinä aikoinaankin Hobo News –bändinsä kanssa.

Kiinnostui soittamisesta jo lapsena

Ingebrigtsen oli kiinnostunut musiikista ja soittamisesta jo pienestä pitäen. Hän aloitti soittoharrastuksen pianolla, mutta siirtyi myöhemmin kitaraan. Ivalon ala-asteella hän soitti bändissä, joka soitti yhdessä kymmenisen vuotta.

Rap-musiikkista tuli Ivalossa hyvin suosittua 2000-luvun alussa. Moni 1980-luvulla syntynyt miehenalku innostuikin räppäämään joko yksin tai kavereidensa kanssa. Näin kävi myös Ingebrigtsenin kohdalla, joka oli jo vuosia aiemmin alkanut kuunnella rap-musiikkia.

Vuonna 2003 Ingebrigtsen voitti rapin suomenmestaruuden.

”Paljon jää kuulematta”

Inarin kunnan nuorisotyöntekijä Seppo Körkkö otti raskain mielin vastaan suru-uutisen Ingebrigtsenin kuolemasta.

– Tunsin Ekin työni kautta jo silloin kun hän oli ala-asteella.

Körkön mieleen palautuu muistikuva takavuosina Inarin Riutulassa järjestelyltä bändileiriltä.

Seppo Körkkö
Kuva: Seppo Körkkö
 

– Eki ja eräs toinen kävivät heavybändien tunnistuksen kaksinkamppailua vaiheessa, jossa koko muu leiri oli tippunut pelistä pois ajat sitten. Monesti tämmöiset pikku jutut nuorisotyöläisen elämässä ennakoivat sitä, että tuosta nuoresta vielä kuulen. Ja niinhän kävi.

Körkön mielestä Ingebrigtsen on ollut niin edelläkävijä kuin toiminut myös esimerkkinä muille nuorille.

– Inari on suoltanut nuoria, jotka ovat osoittaneet, että myös täältä kaukaa voidaan nousta erilaisille elämän isoille estradeille. Edorf oli lajissaan sellainen palavasieluinen ja tuottelias oman tien kulkija, värikäs oman tekemisensä arjen sankari, joka työllään yhdessä ystäviensä kanssa teki räpistä hovikelpoisen myös inarilaiseen kulttuuriin. Paljon syntyi, mutta silti: liian varhain, liian nuorena... Paljon jää kuulematta, hän huokaa.

”Kitara oli poikaa pidempi”

Jarmo Siivikko
Yle Lapin toimittaja Jarmo Siivikko oli opettajana Ivalon ala-asteella, kun Ingebrigtsen oli koulun oppilaana 1990-luvulla. Kuva: Yle
 

Yle Lapin toimittaja Jarmo Siivikko oli opettajana Ivalon ala-asteella, kun Ingebrigtsen oli koulun oppilaana 1990-luvulla.

– Erik oli kahdeksanvuotias kysyessään, että hei Jarmo, voitaisko tehdä jotain kivaa. Sanoin, että no liity bändikerhoon. Oltiin siinä musiikkiluokassa ja hänen vieressään seisoi telineessä Fender Stratocaster –sähkökitara. Kitara oli pidempi kuin poika itse. Kysyin sitten, että tulisikohan sinusta kitaristi. Hän vastasi, että hei Jarmo, ei kitaraa tuossa asennossa soiteta. Hän tietenkin tarkoitti sillä sitä, ettei nähnyt oman pituutensa olevan mikään este soittamiselle. Opetin hänelle kolme sointua ja mestari oli syntynyt. Tarinan jatko onkin sitten jo historiaa, Siivikko kertoo.

”Ihminen joka antoi paljon enemmän kuin otti”

Aslak Uula Länsman
Kuva: Aslak Uula Länsman
 

Aslak Uula ”Aziz” Länsman tunsi Ingebrigtsenin hyvin, ja musiikin tekeminen olikin yksi heitä yhdistävä tekijä.

– Hän oli loistava ja lahjakas muusikko, mutta ennen kaikkea kohtelias ihminen ja tosiystävä. Juuri niitä ihmisiä, jotka antavat paljon enemmän kuin ottavat. Hyvin kuvaavaa hänen luonteestaan oli se, että hänet palkittiin varusmiespalveluksesta kotiutuessa varusmiesjohtajana Sissiristi-palkinnolla, vaikkei niin siitä intistä instituutiona perustanut. Tunsimme yläasteajoista ja teimme lukioaikoina yhdessä musiikkia. Vaikka itseltäni musiikkivimma sitten aikuisuuden kynnyksellä hiipui, ystävyys vain syveni. Oli hienoa seurata suurta taiteilijamestaria, välillä läheltä ja välillä kaukaa. Mutta muistot ja hänen musiikki elävät kanssamme.

”Yksi suurimmista idoleistani”

Inarinsaamenkielisestä rap-musiikistaan tunnettu Mikkâl Antti ”Amoc” Morottaja vastaanotti suru-uutisen murheellisin mielin. Morottaja kertoo, että Ingebrigtsenillä on ollut suuri merkitys hänen musiikilleen.

Amoc SGP:s 2014
Kuva: Sámi musihkkafestivála

– Eki oli yksi suurimmista idoleistani ja hyvä ystäväni. Hän oli musiikkityössäni mukana alusta asti ja antoi paljon inspiraatiota ja intoa musiikintekoon. Tämä on hyvin murheellista niin monille.

”Yksi sydämellisimmistä ja positiivisimmista ihmisistä”

Ailu Valle
Kuva: Vesa Toppari / Yle
 

Pohjoissaameksi räppäävä Ailu Valle ehti tutustua Ingebrigtseniin hyvin ennen hänen kuolemaansa. Valle muistaa hänet sydämellisenä ihmisenä.

– Edorf on aina ollut minulle muusikkona ja artistina esikuva. Hänen tekstinsä ovat olleet minulle inspiraation lähde niin omassa musiikissani kuin eri elämäntilanteissakin. Hän on näyttänyt ja avannut tietä monille pohjoisen artisteille omalla rohkeudellaan ja lahjakkuudellaan. Minulla on ollut onnea päästä myös tutustumaan häneen henkilökohtaisesti viime vuosien aikana ja hän oli yksi sydämellisimmistä ja positiivisimmista ihmisistä, ketä olen koskaan kohdannut.

Valle kertoo, että musiikin tekeminen Ingebrigtsenin kanssa oli helppoa ja mukavaa puuhaa.

– Ehdimme tehdä muutaman kappaleen yhdessä ja hänen kanssaan työskentelyssä oli erityinen fiilis. Biisit syntyivät joka kerta ihan kuin itsestään. Nämä kappaleet ovat näiden jaettujen hetkien ja itse kappaleiden sisällön ja hienouksien takia minulle yksiä tärkeimmistä mitä olen urallani tehnyt. Edorf elää edelleen musiikkinsa kautta ja ihmisten muistoissa, hän jätti tälle puolen aikaa rakkauden ja sisäisen voiman jäljen. Lepää rauhassa, Eki. Voimia hänen läheisilleen, otan osaa suruunne.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä