Saame |

Inarin paliskunnat ja Metsähallitus sopuun laidunmaista

Metsähallitus on sopinut Muotkatunturin, Muttusjärven, Hammastunturin ja Paatsjoen paliskuntien kanssa vuosia kestäneen riidan tärkeiden laidunalueiden suojelemiseksi hakkuilta.

Metsähallituksen edustaja Pertti Heikkuri ja Hammastunturin paliskunnan poroisäntä Jouni Lukkari tyytyväisinä metsäsovitteluista.
Inarin Paliskuntien metsäkiista kesti melkein 8 vuotta, kun nyt viimein saatiin välirauha. Kuva: Metsähallitus

Nyt tehdyllä sopimuksella Metsähallitus jättää hakkuiden ulkopuolelle 43 000 hehtaaria talousmetsää. Sopimuksen sisältämät rajoitukset ovat voimassa 20 vuotta.

Hammastunturin poroisäntä Jouni Lukkari on tyytyväinen että vanhimmat metsät(joita ei ole aikasemmin hakattu), jotka ovat parhaita poron laidunalueita, kuuluvat seuraavat 20 vuotta suojeltujen alueiden joukkoon.

- Kyllähän olisi parempi jos metsät suojeltaisiin toistaiseksi, mutta neuvotteluissa molemmat osapuolet joutuu antamaan hieman periksi. - Kuka tietää mikä tilanne on 20 vuoden päästä, tarvitaanko silloin enää hakata vanhoja metsiä, Lukkari arvelee.

Metsähallitus tyytyväinen

Metsähallituksen metsätalouspäällikkö Pertti Heikkuri on tyytyväinen siihen, että kiista on saatu sovittua. Lopulliset vaikutukset tulevien vuosien hakkuumääriin saadaan selville luonnonvarasuunnitelman päivityksen osana. Sovinnolla odotetaan turvattavan molempien elinkeinojen tulevaisuutta.

Sopimukset on jatkoa viime vuonna Ivalon palkisen kanssa tehdylle sopimukselle(ns. Nellimin riita), kiista-alue rajattiin jo viime vuonna 90 000 hehtaariin Metsähallituksen ja paliskuntien välisissä neuvotteluissa.

Parempaan suuntaan

Inarin paliskuntien neuvottelut Metsähallituksen kanssa alkoivat noin 8 vuotta sitten. Neuvottelujen tuloksena paliskunnat pystyvät nyt paremmin vaikuttamaan hakkuisiin, Jouni Lukkari kertoo.

- Vaikeuksia oli aluksi kun meitä vain kuunneltiin, mutta asioita ei otettu todesta. Nyt esimerkiksi voidaan sopia että jos tietyllä alueella kootaan poroja, niin sillä alueella ei suoritettaisi hakkuita.

Minkälaiset ajatukset Lukkarilla on nyt näin jälkeenpäin? - Kyllä se nyt tuntuu että tilanne paranee, toivottavasti. Ymmärrystä on löytynyt toiseltakin osapuolelta, Lukkari sanoo.

Välirauha vai sovittu riita?

Inarissa on kiistelty valtion metsien käytöstä vuosien ajan. Viimeisin vaihe alkoi vuonna 2005, kun ympäristöjärjestö Greenpeace pystytti leirin Inariin lähelle Nellimin kylää. Nellimin alueen metsistä tehtiin sopimus jo viime vuonna. Tänään allekirjoitetun sopimuksen odotetaan lopettavan Inarin metsäkiistat.YLE Sápmi / Aslak Paltto

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä