Saame |

Inarinsaamenkieliset mahtuvat yhteen näyttelyhuoneeseen

Kaikki inarinsaamenkieltä puhuvat ovat nyt nähtävillä Siidassa, nimenomaan kuvina. Saamelaisten kansallispäivänä Siidassa avattiin taitelija Elina Juopperin näyttely, jonka tarkoitus on ilmentää huoli kielien katoamisesta.

Saamelaismuseo Siida Inarissa joulukuussa 2009
Saamelaismuseo Siida Inarissa joulukuussa 2009 Kuva: YLE / Maiju Saijets

Juopperi kuvasi muutama vuosi sitten kaikki inarinsaamenkieltä puhuvat, noin 250 kuvaa on mahdutettu yhteen huoneeseen.

Inarinsaamenkielen uurtaja Matti Morottaja iloitsee kun nyt kieltä puhuvat ovat ihmisiä, eivätkä numeroita.

- Kun mainitaan paljonko kielen puhujia on, niin aina mainitaan joku numero esim. 350-400. Nyt ihmiset on kuvattu, nyt kielen puhujat ovat ihmisiä, Morottaja sanoo.

Elina Juopperi ei saanut kuvattu kaikkia inarinsaamenkielen puhujia, 30 jäi vajaaksi. Taiteilija itse sanoo ettei näyttelyn tarkoituksena ole vain nostaa esille inarinsaamenkieltä, mutta sen että maailmassa katoaa yksi kieli kahden viikon välein.

Vaikka inarinsaamenkielen puhujat mahtuvat parille seinälle, ei kieli ole kuitenkaan kadonnut, kielen puhujia tulee koko ajan lisää. Toisaalta inarinsaamenkielisiä ei ole koskaan ollut paljon, sanoo Matti Morottaja.

- Inarinsaamen puhujia ei koskaan ole ollut yli tuhatta. En minä niin tarkasti sitä ole tutkinut, mutta niin olen historian kirjoista lukenut, sanoo Morottaja.

Juopperin näyttely on jo kiertänyt Ranskassa ja Torniossa. Siidassa näyttely on toukokuun loppuun ja kesällä se on nähtävillä Helsingissä Ateneumissa.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä